Пт. Вер 20th, 2024

09.11.23

Анна Яцук, Володимир Захаров

На Рівненщині настоятель чоловічого монастиря збирає у храмі прапори ЗСУ. Ігумен Меркурій придбав їх понад два десятки. Це стяги різних збройних формувань ЗСУ. Підібрав до кожного і головний убір. Сам намісник має ризу у колір державного прапора, яку вдягає на службу у певні свята. У Свято-Миколаївському чоловічому монастирі ПЦУ, побували й ми.

Настоятель Свято-Миколаївського чоловічого монастиря ПЦУ у місті Дубно показує колекцію військових прапорів. Архімандрит Меркурій їх придбав. Наразі його колекція налічує кілька десятків. У храмі поки розміщені 24. Має й найулюбленіший стяг.

У храмі зібрані прапори різних збройних формувань ЗСУ. Ідея встановити стяги у храмі прийшла на торішнє Різдво.

Вертеп побудували, ялинки вділи й прийшла ідея збройних формувань прапори поставити по боках. А де ж наш прапор? Його більшим, вищим чи як його зробити? То прийшла ідея просто такого здорового пошити, повісити на всю стіну, а ці військові вздовж нього. Їх було набагато менше, – каже настоятель Свято – Миколаївського монастиря Меркурій.

Прапори настоятель поступово купував. Вирішив підібрати до них і військові головні убори – каски, кепки та берети. Дещо надарували.

Сьогодні до храму прийшло чимало парафіянин. Серед них військовий Вадим. Служить в інтернаціональному легіоні. Їхнього прапора у колекції намісника ще немає.

Служба у Свято-Миколаївському монастирі у Дубні щодня. Парафіяни вже встигли роздивитись колекцію стягів.

Ігумен Меркурій родом з Львівщини. Служить у монастирі на Рівненщині вже майже 10 років.

На день Незалежності та на свято Покрови він має особливу рясу. Вона у кольори українського прапора і з вишивкою на спині. Дані фото у свій час облетіли всю Україну.

У монастирі вже починають готуватись до Різдва. За кілька днів облаштують вертеп. А колекцію прапорів збільшать, додадуть розписані, іменні, які передали з фронту. Їх архімандрит вже має. Думає над розміщенням.

Думаю тут створимо куток волонтерської діяльності при монастирі. Розказати у прапорах і фотографіях, які вже повернулись з війни, розписаних військовими. Я думаю цей стрій вже продовжать ці прапори, – додає настоятель Свято – Миколаївського монастиря Меркурій.

Читайте також: Тримав оборону Бахмута, та Авдіївки: загинув Володимир Шевченко (ВІДЕО)

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.