Сб. Лип 27th, 2024

Аптеки отримають понад 114 тисяч доз вакцини від грипу, яка пройшла контроль якості

Наразі в Україні державний контроль якості вже пройшла одна з вакцин проти грипу.

Це чотиривалентна інактивована вакцина корейського виробництва, повідомляє МОЗ України.

114 600 доз вакцини (серія Q60223033) отримали позитивний висновок про відповідність вимогам державних і міжнародних стандартів та надходять у продаж до аптек. 

Ще одна вакцина, яка буде доступною на українському фармринку, — чотиривалентна інактивована вакцина виробництва Франції (серія X3E722V). 151 100 доз цієї вакцини наразі перебувають на лабораторному контролі Держлікслужби. 

Читайте такожЩо потрібно знати про вакцинацію від грипу: рекомендації МОЗ

Усі вакцини підлягають обов’язковому лабораторному контролю якості, який здійснює Держлікслужба України. Після перевірки та позитивного висновку (про відповідність медичного імунобіологічного препарату вимогам державних і міжнародних стандартів) вакцини використовують у медичних закладах або вони надходять у продаж до аптек. 

Щороку в Україні реєструють близько 6 млн інфекційних захворювань, 98% з яких припадає на грип та ГРВІ. За тяжкого перебігу грип може спричиняти небезпечні ускладнення — захворювання серця, нирок тощо. Найдієвіша профілактика грипу — це щорічна вакцинація, яка є рекомендованою, однак не входить до переліку безоплатних вакцин. 

Читайте такожЧи можуть діти без щеплень проти кору відвідувати навчальні заклади: позиція Міністерства освіти та науки

За рік Україна реєструє близько 6 млн випадків інфекційних захворювань, 98% — це саме грип та гострі респіраторні вірусні інфекції. Зростання захворюваності традиційно очікується із 40-го тижня, тобто з початку жовтня. 

Важливо пам’ятати, що вакцинація проти грипу не захищає від COVID-19 і навпаки. Крім того, згідно з рекомендаціями НТЕГІ щодо поєднання вакцин — щеплення проти цих недуг можна робити в один день або з мінімальним інтервалом. 

Читайте також: Чи потрібно вакцинувати дітей проти грипу

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.