Сб. Лип 27th, 2024

Безоплатну медичну допомогу надають уже 103 «первинки» на Рівненщині.

 Про це повідомив перший заступник голови Рівненської ОВА Сергій Подолін.

«Первинка» це – медичні заклади, які надають первинну медичну допомогу. Це сімейні лікарі, педіатри та терапевти.
Це ті медзаклади, які законтрактовані з НСЗУ і мають пакет «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги» у Програмі медичних гарантій.

На сьогодні у 103 медзакладах первинної меддопомоги таку послугу для дорослих і дітей надають 277 лікарів. Усі фахівці пройшли спеціальне навчання.

Відтак у межах пакета пацієнти можуть безоплатно отримати ранню діагностику та базову психологічну допомогу.

Окрім цього, в 2024 році передбачено, зокрема, такі послуги: оцінка психічного статусу, направлення на проведення лабораторних та інструментальних досліджень, надання першої психологічної допомоги, психологічна підтримка членів родини, навчання техніці самодопомоги та інше.

До слова, проконсультуватися у психіатра можна безоплатно та без направлення. Для цього потрібно звернутися в будь-який медичний заклад, який за договором із НСЗУ надає амбулаторну допомогу та має в штаті лікаря-психіатра.

Для того, щоб перевірити, чи є ваш медзаклад у переліку тих, які надають першу психологічну допомогу, у МОЗ радять скористатися інтерактивною мапою – https://edata.e-health.gov.ua/e-data/dashboard/pmg-psychiatry.

Або запитати в операторів гарячої лінії НСЗУ (16-77).

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.