Чт. Вер 12th, 2024

За підтримку Росії

Напередодні Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт про позбавлення державних нагород зрадників, які підтримали Росію у війні. За вироком суду чи рішенням РНБО «зірок» позбавлятимуть звання народних та заслужених артистів.

Законопроєкт також торкнеться тих, хто засуджений за тяжкі чи особливо тяжкі злочини або злочини проти основ нацбезпеки України, проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку.

Ані Лорак – народна артистка України

Співачка родом з Чернівецької області активно будувати кар’єру у РФ. У 2022 вона підтримала повномасштабне вторгнення росіян в Україну, а у жовтні того ж року вона потрапила до санкційних списків РНБО. Також відомо, що в березні цьогоріч Лорак подала документи на російське громадянство.

Таїсія Повалій – народна артистка України

Уродженка Києва вважає геноцид українців та війну «порятунком таких, як вона». Співачка з російським паспортом підтримує так звану «СВО» та заявляє в інтерв’ю російським медіа про те, що на Батьківщині її «знищували».

У 2024 році СБУ заочно повідомила Повалій про підозри у закликах до агресивних бойових дій, виправданні збройної агресії та колабораційній діяльності.

Любов Титаренко – заслужена діячка мистецтв України

Акторка, яка заснувала Київський Драматичний театр «Браво», бере активну участь у проросійській пропаганді та заперечує російські дії щодо України.

Ружена Рубльова – заслужена та народна артистка України

Співачка-вокалістка з Херсонщини Рубльова Ружена у 2022 році брала участь у концерті-мітингу в Москві, який прославляв анексію українських територій. Навесні цього року Рівненський міський суд засудив колаборантку до 10 років позбавлення волі.

«Кролики» Володимир Мойсеєнко та Володимир Данилець – народні артисти України

Гумористичний дует «Кролики» Володимир Мойсеєнко та Володимир Данилець все ще мають звання народних артистів, попри ігнорування війни та продовження кар’єри на телебаченні в РФ. У 2022 році коміки жалілися, що їх «цькували» в Україні, а на концерти взагалі приносили коктейлі Молотова. Також вони занесені до бази «Миротворець» за підтримку анексії Криму.

Наталія Лелеко – народна артистка України

Співачка з Херсону з 2017 року підтримувала фестивалі, фінансовані фондом «Рускій мір», які проводилися в окупованому Криму. Наразі відомо, що у 2023-му Лелеко брала участь у заходах, органзіторами яких була окупаційна влада на Херсонщині.

Євген Гамаюнов – заслужений артист України

Актор грав у Херсонському театрі, допоки його не звільнили у 2022 році – артист співпрацював з окупаційною владою.

До слова, не тільки українці мають державні нагороди. Російські зірки також мають звання, серед них:

  • Ігор Крутой – Народний артист України.
  • Олександр Маліннін – народний артист України.
  • Ілля Рєзнік – Народний артист України.
  • Володимир Бортко – Народний артист України.

Джерело: OBOZ.ua



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.