Пт. Лип 5th, 2024

А ще позбавити від втоми 

Цілющі властивості має кропива. Вона містить антиоксидантні сполуки, білок, рослинну клітковину та купу мінералів – калій, кальцій, фтор, цинк, магній, фосфор та залізо. Також рослина багата вітамінами групи В, A, C, D, E, F, K і P.

Листя і стебло кропиви містить амінокислоти, флавоноїди, ненасичені жирні кислоти та каратиноїди.  Завдяки фітонцидам, кропива має здатність захищати організм від різноманітних вірусних та грибкових інфекцій. Листя кропиви мають протизапальну дію і підтримують гостроту зору.

Фітостерини у складі кропиви знижують  поганий холестерин, а також мають сечогінний ефект.

Чай з кропиви підвищує імунітет. Сушене листя кропиви вживають для боротьби з діабетом  ІІ типу.

Якщо регулярно пити чай з кропиви, знижується рівень глюкози в крові. Адже рослина допомагає підшлунковій залозі виробляти більше інсуліну, який знижує рівень цукру в організмі.

Також напій із кропиви здатен зміцнити серцево-судинну систему, оскільки кропива містить антиоксидантні сполуки. Кропива відіграє роль натурального засобу для профілактики різноманітних захворювань серця й судин.   

Щоб приготувати кропиву, її треба добре залити окропом, хвилин на 5. Так вона перестане «кусатися». Сиру кропиву лікарі їсти не радять. 

Кропиву додають до зеленого борщу, салатів, тушкованих овочів, яєць та каші. Насіння та сушене листя також можна додавати до випічки.

Повідомлення про здоров’я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.