Чт. Лип 4th, 2024

Про наслідки звичного продукту

Знайти в СРСР якісні продукти харчування було непросто. І мова не лише про дефіцит, який породжує попит. Маргарин був створений, як дешева альтернатива вершковому маслу. Його використовували при приготуванні багатьох страв та просто намазували на хліб.

Чому маргарин був таким популярним в СРСР та чому зараз його їсти не радять пояснюють в матеріалі OBOZ.UA.

Маргарин в СРСР

Маргарин в СРСР був не просто замінником масла, а став невід’ємною частиною кулінарної практики. Через дешевизну, доступність та тривалий термін зберігання його використовували у повсюдно – від випічки до основних страв.

Було кілька видів маргарину:

  • молочний;
  • вершковий;
  • безмолочний;
  • сухий (порошковий).

Молочний та вершковий також поділялися на шоколадний, кондитерський, столовий та тваринний. Молочний кондитерський маргарин виготовляли без додавання солі, а у столового була знижена температура плавлення, що робило його зручним для приготування тіста, для заправки страв чи обсмажування продуктів.

Вершковий маргарин складався з суміші рослинних олій (75%) і вершкового масла (25%), емульгованих із заквашеним молоком. Саме його використовували як основний замінник масла.

Безмолочний маргарин, жирова суміш якого емульгувалася на воді, масово використовувався у закладах громадського харчування, сухий же зустрічався і в кондитерських виробах, і в різноманітних концентратах, і в дитячому харчування. Його одержували шляхом висушування концентрованих жирових емульсій.

Фахівці розповіли потенційні загрози здоров’ю, до яких може призвести вживання цього продукту.

Чому маргарин небезпечний

Маргарин має високий вміст трансжирів, що, згідно з останніми дослідженнями, можуть збільшувати ризик серцево-судинних захворювань. Вони підвищують рівень холестерину (LDL) і знижують рівень хорошого холестерину (HDL).



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.