Вт. Жов 1st, 2024

Чого чекати від погоди

Керівниця відділу агрометеорології Укргідрометцентру Тетяна Адаменко розповіла, що цьогорічний жовтень буде на 1-1,5 градуса теплішим, ніж у попередні роки.

На Півночі очікується до +6…+7 градусів, у Центрі та на Сході – до +8…+9 градусів. У Карпатах буде +5, а в Криму – до +14 градусів.

Хвилі більш відчутного холоду найбільше ймовірні у середині першої та на початку третьої декади місяця. В кінці жовтня очікуються часті дощі, можливий навіть сніг.

Погода у жовтні зазвичай контрастна і може змінюватися кілька разів на день. На переважній частині території відбувається стійкий перехід середньодобових температур через +5 градусів у бік зниження, аж до переходу через 0 градусів, настає час передзим’я. Лише у південних областях і на Закарпатті цей перехід відбувається у першій половині листопада.

 

Все частіше останніми роками у жовтні переважає тепла погода, як, наприклад, у 2015 році, коли перша половина жовтня була майже по-літньому теплою – температура повітря сягала +25 градусів. А у жовтні 1999 року у південних областях спостерігалася температура +29…+34 градусів, – розповіла Тетяна Адаменко.



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.