Сб. Лип 27th, 2024


Щоб уникнути війни

Внаслідок бойових дій орли були змушені змінити свої звичні маршрути, щоб уникнути небезпечного повітряного простору над Україною.

Команда з Університету Східної Англії вивчила дані GPS майже двох десятків великих орлів під час міграції з початку війни 2022 року.  Дослідники порівняли міграційні маршрути птахів зі шляхами 65 інших міграцій, зареєстрованих у період з 2018 по 2021 роки.

Результати дослідження показали, що в середньому птахам довелося пролетіти додаткові 85 кілометрів, тоді як один самець і зовсім збільшив свій маршрут на 250 кілометрів.

Автори дослідження також виявили, що після вторгнення росії в Україну птахи в середньому пролітали на 55 годин більше, при цьому швидкість їхнього пересування була нижчою, ніж до цього. Раніше під час міграції 90% птахів зупинялися відпочити на території України, однак після початку війни на це наважувалися лише 32%, а деякі й зовсім відмовилися від відпочинку.

Найбільші відхилення від маршруту спостерігалися там, де проходить лінія фронту. Автори дослідження побоюються, що зміна міграційних маршрутів птахів у відповідь на війну в Україні може вплинути на розмноження орлів.

Крім того, вчені вважають, що птахам знадобиться більше часу для відновлення сил після довгого перельоту.





Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.