Ср. Чер 26th, 2024

Як врятувати врожай?

Недостатня кількість потрібних речовин у ґрунті

Наприклад, якщо у ґрунті недостатньо азоту, то капустяне листя може почати жовтіти, а з часом рослина і зовсім може загинути.

Азоту може бути недостатньо, якщо капусту садили кілька років підряд на одному і тому ж самому місці. Внаслідок цього ґрунт виснажується.

Якщо у ґрунті недостатня кількість фосфору, то рослина не буде рости належним чином, їй буде важко отримати потрібну форму та набрати об’єм. Водночас нестача магнію може призвести до того, що у рослини будуть бліднути листові пластини. Також на рослину погано впливатиме підвищена кислотність ґрунту.

Недотримання правил догляду за культурою

Наприклад, якщо неправильно підібране місце для грядки й капусті не вистачає сонячного проміння, то може почати жовтіти листя.

Також потрібно стежити за тим, на якому типі ґрунту висаджується капуста. Наприклад, на пісковику ця рослина не зможе повноцінно рости.

Якщо мало підливати капусту, то на її листі також може з’явитися жовтуватий відтінок, а якщо підливати надмірно, то може почати гнити корінь.

На ріст капусти також може вплинути сильна посуха, весняні заморозки та недостатнє розпушування ґрунту.

Хвороби

Листя капусти може пожовтіти також через ураження рослини інфекціями чи грибком. Такі захворювання небезпечні для цієї культури, адже можуть спричинити її загибель.

Серед захворювань, які можуть вражати капусту і призводити до пожовтіння листя, зокрема наступні – кіла, пероноспороз, фузаріозне в’янення, чорна ніжка, слизовий бактеріоз, сіра гниль тощо.

Віруси й шкідники

Нашкодити капусті можуть також віруси та шкідники. Листя може пожовтіти, якщо на рослину напали хрущі, совки, попелиці, капустянки чи метелики-капустянки.

Щоб отримати хороший урожай капусти, потрібно дотримуватись таких рекомендацій:

  • Хвору розсаду не слід висаджувати у відкритий ґрунт. Це може заразити ґрунт, а грибок живе в ґрунті кілька років;
  • Збагатити склад ґрунту варто за допомогою вапна (1 кг на 4 м2);
  • Регулювати вологість ґрунту, правильно поливаючи;
  • Дотримуватися сівозміни. Не рекомендується висаджувати капусту на один і той же ділянку.



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.