Пн. Вер 16th, 2024

Та поділився певними нюансами про молитву

Молитва є актом спілкування з Богом, що дозволяє людині висловлювати свої думки, почуття, прохання і вдячність. Вона може бути різною за формою і змістом, залежно від релігійних традицій та особистих переконань.

Про те, чи можна молитись сидячи або лежачи розповів у своєму відео на YouTube священник Анатолій Пустовалов.

За його словами, загальноприйнято молитись стоячи або на колінах. Проте якщо людина погано почуває, вона захворіла, то вона може молитися сидячи.

– Або якщо людина погано почуває, а не може сидіти, тоді вона може молитися лежачи.

 

Якщо перед нами стоїть вибір, чи молитися лежачи або взагалі не молитися, то краще молитися лежачи, – вказує він.

Священник також наголосив, що молитись можна також і сидячи в транспорті або перебуваючи за кермом.

– Слід нам запам’ятати, щоб Бог не дивиться на те, чи ми стоїмо під час молитви, чи ми сидимо, чи ми лежимо.

 

Бог дивиться, чи відкрите наше серце до Бога, – резюмував він.

Український релігійний діяч, науковець, пресвітер УГКЦ Михайло Димид зазначає, що у світі не існує таємного довідника молитва для початківців, де було б написано, що треба молитись тільки так і ніяк інакше.

– І ніхто вам не може сказати як правильніше чи краще молитись. Тому перше, що ми хочемо вам порадити й навіть попросити, це розслабитися.

 

Свята Тереза Авільська сказала, що молитва – це нічого іншого, як розмову з другом, з яким ми часто усамітнюємося, щоб з ним побесідувати, тому що він любить нас. Так, кожна дружба унікальна і так само кожен має свій особистий контакт з Богом.

 

Розмовляйте з Ісусом, як із найліпшим другом. І пам’ятаєте, що молитва – це не список бажань. Сумніваюсь, що така дружба тривала б більше пів року, – наголошує релігійний діяч.

Крім того, він радить не забувати дякувати Богу, тішити своїми новинами, хвалити його, ділитися переживаннями, радитися і прислухатися до нього.

Коли найкраще молитись?

Михайло Димид також вказує, що немає ідеального часу для молитви й точно так само немає поганого часу для молитви. Тут важливо лише справді виділяти собі час на цей контакт з Богом.

Але молитва не може бути другорядною справою. Не може бути чимось таким, що ти постійно відкладаєш на потім. Бо якщо в тебе саме така ситуація, то подумай, які в тебе стосунки з Богом.

Почни планувати свій день із молитви, ставте її на перше місце і тоді все інше. І якщо постаратись, то це зробити не так вже складно, – каже Димид. 

Де найкраще молитись?

Науковець додає, що молитись можна будь-де, адже важлива не так локація, як те, як ви почуваєте себе в ній.

– Бо дуже важливо, щоб вам було комфортно молитися і ви могли почути і відчути присутність Бога.

Хочете, можете в маршрутці, можете в офісі, можете і в ліжку, лежачи, – сказав він відповідаючи на питання чи можна читати молитви лежачи в ліжку.



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.