Сб. Лип 27th, 2024

22.01.24

Ілля Томашевський, Павло Стецюк

Від Покровського Собору і до Майдану Незалежності. У Рівному створили ланцюг єднання до 105-ої річниці Дня Соборності. 22 січня 1919 року відбулася знакова для історії нашої держави подія – Акт возз’єднання Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки в єдину державу. Як це цей день відзначили у Рівному – далі.

Українці єдині на сході й на заході. Щороку, 22 січня, українці відзначають День Соборності, присвячений об’єднанню України, яке відбулося у 1919 році.

Свято офіційно встановлене у 1999 році, враховуючи велике політичне та історичне значення об’єднання УНР і ЗУНР для утворення єдиної, соборної української держави.

21 січня 1990 року на честь 71-річниці Акту Злуки Народний рух України організував “живий ланцюг” від Івано-Франківська через Львів до Києва. Це була одна з перших масштабних антирадянських українських акцій, що поклали кінець СРСР та дозволили Україні здобути справжню незалежність. Довжина ланцюга перевищувала 770 км, а за різними оцінками участь в акції взяли від 500 тисяч до 3 млн людей.

Велике значення цей день відіграє і сьогодні.

До 105-ої річниці Дня Соборності у Рівному створили “ланцюг єднання” та розгорнули 30-метровий прапор. Серед тих, хто прийшов на акцію є і вимушені переселенці.

Як символ Дня Соборності рівняни утворили ланцюг від Свято-Покровського собору до майдану Незалежності вздовж вулиці Соборної. Вкінці акції залунав гімн України.

Читайте також: У Рівненському районі вночі горів двоповерховий будинок

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.