Сб. Лип 27th, 2024

02.10.23

Владислав Стецюк, Андрій Дейнега

Церковну службу з нагоди свята Покрови провів митрополит Епіфаній у Рівному. Раніше його святкували 14 жовтня. Та після переходу на новоюліанський календар ПЦУ та Українська греко-католицька церква відзначають його на 13 днів раніше. Були у Свято-Покровському соборі й наші журналісти.

Так у Рівному розпочали свято Покрови Пресвятої Богородиці. В обласний центр завітав митрополит Київський і всієї України Епіфаній. Настоятель ПЦУ очолив службу у Свято-Покровському соборі.

Рішення про перехід на новоюліанський календар прийняли 1 вересня. Тому свято Покрови тепер відзначають не 14-го жовтня, а першого. Віряни підтримують такі нововведення.

За слов’янською версією, 1 жовтня військо русів на чолі з князем Аскольдом взяли в облогу Царгород. мешканці столиці Візантії у молитві звернулися до Богородиці. Свята вкрила людей своєю Покровою. Також це свято шанувалося серед Козаків, Божа Матір була їхньою покровителькою. Тому до нині Покрови є важливим святом у житті вірян.

Нагадаємо, після переходу на Григоріанський календар релігійні свята відзначаються на 13 днів раніше. Таким чином Різдво Христове ПЦУ та УГКЦ святкуватимуть 25 грудня.

Читайте також: На Рівненщині за 584 дні війни було майже півтисячі повітряних тривог

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.