Ср. Жов 16th, 2024

Експерт прогнозує ріст валюти

Економічний експерт Олег Пендзин розповів, що на цьому тижні готівковий курс долара має подорожчати. Це пов’язано з пенсійними виплатами, які частково фінансують коштом закордонної фінансової допомоги.

Зараз державі вигідніше продати валюту дорожче, тому можливе зростання курсу долара на міжбанківському ринку на 20-30 коп. Це вплине і на готівковий ринок, середній курс продажу долара до кінця тижня може досягти 41,80 грн (+30 коп.), курс купівлі – 41,20 грн (+20 коп.), – пояснив Олег Пендзин.

За його словами, постійне подорожчання долара навіть на 2 коп. щодня приведе до того, що на кінець року долар коштуватиме понад 42,5 грн. Так, ймовірно, за 100 доларів українцям доведеться заплатити вже 4 250 грн.  

Між тим експерт зауважив, що після того, як Верховна Рада ухвалила закон про збільшення військового податку з 1,5% до 5%, гривневі депозити значно втратили привабливість.

Якщо раніше на тисячі гривень можна було заробити за три місяці чистими близько 32 грн, то з жовтня – менше ніж 21 грн. Тому, якщо є бажання мати більший прибуток – настала пора виходити з гривневих депозитів після закінчення терміну дії договору та інвестувати у гривневі облігації внутрішньої держпозики (ОВДП) терміном дії 3-6 місяців. Там відсотки поки на рівні 15% і не треба платити жодної копійки податків, – зауважив Олег Пендзин.

Щодо продажу валюти, то українцям зараз не радять цього роботи. Адже очікується, що до кінця року долар буде дорожчим, ніж зараз.



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.