Ср. Жов 9th, 2024

13% абітурієнтів не подолали мінімальний поріг 

За попередніми результатами — 13 % абітурієнтів, а це близько 36 тисяч осіб, не склали НМТ 2024. Це попередня статистика, адже наразі ще триває додаткова сесія НМТ 2024.

Офіційний звіт за результатами НМТ 2024 УЦОЯО має оприлюднити восени.

Організатори НМТ зазначають, що модель НМТ за схемою «3+1» виправдала їхні очікування за результатами тестувань, тож вочевидь такий самий набір предметів буде й наступного року.

Оскільки абітурієнти, які не склали НМТ та не мають пільг, не зможуть вступати до закладів вищої освіти, то як варіанти для подальшого навчання вони можуть розглядати вступ до закладів фахової передвищої освіти, тобто коледжів, чи профтехосвіти, або ж ПТУ.

Алгоритм для вступників, які не склали НМТ 2024, але хочуть вступити в коледж на базі 11 класів:

  1. Визначитися зі спеціальністю та підібрати коледж.
  2. Зареєструвати електронний кабінет вступника.
  3. Дізнатися про вступні випробування, які потрібні для вступу на обрану спеціальність та заклад, підготуватися до них: співбесіда, творчий конкурс.
  4. Подати заяви на вступ до коледжів: прийом заяв для вступу за співбесідами та творчими конкурсами триває до 22 липня.
  5. Написати мотиваційні листи.
  6. Пройти за необхідності вступні випробування — коледжі проводитимуть їх у період 23 липня–1 серпня. Ваші місце, час та формат випробувань буде зазначено в електронному кабінеті вступника в розділі «Подані заяви на вступ».
  7. Виконати вимоги до зарахування — якщо вам запропонують бюджетне місце, то маєте підтвердити свій вибір до 12 серпня. Зарахування на контракт триватиме до 30 серпня.

Врахуйте, що деякі заклади фахової передвищої освіти можуть оголошувати додатковий набір, але лише на контракт. Він триватиме максимум до 31 жовтня, але точні терміни додаткового набору кожен коледж встановлює самостійно.

Алгоритм для вступників, які не склали НМТ 2024, але планують продовжити освіту у закладі професійно-технічної освіти на базі 11 класів:

  1. Оберіть професію та училище.
  2. Зверніться до закладу особисто або зареєструйте електронний кабінет вступника професійної (професійно-технічної) освіти на сайті ЄДЕБО — реєстрація триває протягом 25 червня–31 жовтня.
  3. Дізнайтеся про вступні випробування та пройдіть їх.

Кожен заклад може самостійно визначати правила вступу та іспити, які потрібно скласти. Зазвичай до ПТУ вступають за середнім балом атестата. В окремих закладах на вас можуть чекати співбесіди по шкільних предметах.

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.