Нд. Вер 22nd, 2024

Західні партнери надто довго наважувалися на виплату нашій країні допомоги

Уже восени можуть початися затримки з виплатою зарплати військовим.  У бюджеті утворилася величезна дірка у 500 мільярдів гривень, або близько 12 мільярдів доларів США. В українському уряді пояснюють це затримками військової допомоги зі США, де на початку року тривалий час не могли погодити виділення чергового траншу. 

У квітні США погодили надання Україні 27 мільярдів доларів, проте і ці гроші надходять вкрай повільно, пояснює міністр фінансів України Сергій Марченко. Тобто Україна відчуває нестачу  зброї, боєприпасів і снарядів.

Власне, поки Україна чекала на надходження цієї допомоги – то витрачала на зброю свої кошти. Тому й використала гроші, які  були заплановані на подальшу виплату зарплати військовим.

Зараз настав час, коли цю прогалину необхідно закривати, а іноземна підтримка приходить вкрай повільно.  Через непередбачувані витрати на озброєння бюджетна діра зросла на 12 млрд доларів, і тепер цьогорічний дефіцит українського бюджету сумарно становить 43,5 млрд доларів, або трохи менше як чверть ВВП.

Власні резерви вичерпано, і як впоратися з цим дефіцитом, поки не зрозуміло. Надходження очікують зокрема й від збільшення акцизів на паливо та підвищення податків. Але вони не компенсують такого дефіциту. Через це українська влада просить партнерів пришвидшити виплату Україні того 50-мільярдного кредиту, який обіцяли лідери G7.



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.