Пн. Лип 1st, 2024

Враховуватимуть результати ДПА

В українських коледжах та ліцеях діятиме конкурсний відбір, згідно з яким школярі після 9-го класу складатимуть державну підсумкову атестацію (ДПА).

Залежно від результатів іспиту учні вступатимуть до відповідного закладу освіти.

Про це розповів заступник міністра освіти та науки Дмитро Завгородній в інтервʼю Новій українській школі. Він зауважив, що кількість місць буде більшою, ніж прогнозована кількість вступників.

Але!

Щодо вибору, кому в який заклад йти, то що зараз, що згодом у нас будуть популярні ліцеї та коледжі у великих містах, які матимуть конкурсний відбір.

 

Заклади враховуватимуть результати ДПА після 9 класу та обиратимуть тих, хто має вищі бали, що теж справедливо, – повідомив посадовець.

Він пояснює, що країна потребує більшої кількості фахівців, які швидше будуть виходити на ринок праці.

Нині ж 35% випускників 9 класів обирають заклади професійно технічної освіти. Тож Міністерство освіти та науки (МОН) планує популяризувати коледжі та робітничі професії і зробити їх більш привабливими для вступників.

Важливо!

До 1 вересня 2024 року громади мають визначити, які заклади стануть ліцеями, які – гімназіями, а які – початковими школами.

Головні зміни стосуватимуться ліцеїв, де з 2027 року учні зможуть обирати профілі та предмети для поглибленого вивчення, а також ті предмети / курси, які їм цікаві чи потрібні. 

Раніше на тему реформування освіти ми писали:

ДПА повертається, НМТ буде обов’язковим для випускників

 

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.