Пт. Вер 20th, 2024

Вона правила найдовше в історії

Цьогоріч, 8 вересня, виповнилося два роки від дня смерті королеви Єлизавети II, монархині, яка правила Великою Британією найдовше в історії. Букінгемський палац оголосив про смерть 96-річної Єлизавети II в офіційній заяві.  

«Королева мирно померла в Балморалі сьогодні вдень», – йшлося в повідомленні. Зараз королем Великої Британії став її старший син – король Чарльз III. Його коронували 6 травня 2023 року у Вестмінстерському абатстві.

Факти про королеву Єлизавету II

  • У дитинстві її батько, мати та сестра називали її «Лілібет». А коли принцеса вийшла заміж за принца Філіпа 1947 року, він став називати її «моя капусточка» – лише у приватній комунікації.
  • З дитинства вона любила їсти сандвічі з джемом за пообіднім чаєм. Це сандвіч, намащений вершковим маслом, малиновим або полуничним джемом і розрізаний на маленькі кружальця розміром зі стару англійську монету пенні, звідси й назва. Уперше королева спробувала їх, у п’ять років, і продовжувала їх їсти протягом усього життя.
  • Королева вміла водити з 19 років і була єдиною людиною у всій Британії, якій дозволялося керувати автомобілем без прав. А також їй не потрібен був паспорт.
  • Вона любила джин. Королівський шеф-кухар Даррен Макгрейді якось розповідав, що королева випивала чотири порції напою на день. Єлизавета II також любила поєднувати джин з лікером «Дюбонне», іноді пила вино і полюбляла сухий мартіні.
  • Протягом багатьох років у королеви Єлизавети було понад 30 коргі. Вона любила собак, все життя ними опікувалася, і в останню путь її також проводжали коргі – два її пси Міка та Сенді, про яких зараз піклується невістка королеви – Сара Йоркська.
  • Королева була одружена таємно. Вважається, що вона була заручена з принцом Філіпом протягом трьох років, і палац чекав, поки Єлизаветі виповниться 21 рік, щоб офіційно оголосити про їхні заручини.
  • Єлизавета купила тканину для того, щоб пошити свою весільну сукню на військові купони, запроваджені після Другої світової війни. Кожній людині в Англії було дозволено мати певну кількість купонів на одяг, але оскільки вона була королівською особою, їй було дозволено мати 200 додаткових купонів.

Весілля Єлизавета та Філіпа зіграли 1947 року. У шлюбі вони прожили 73 роки та виростили чотирьох дітей. Філіп помер у віці 99 років.

  • Крім собак коргі, королева любила коней і кінні перегони. Це була її пристрасть на все життя. Вона їздила верхи практично до самої смерті.
  • Колись королеві подарували кілька лінивців із Бразилії, а ще вона «володіла» принаймні одним слоном, крокодилом, кенгуру, ведмедем, двома бегемотами та кіньми, подарованими їй урядами або іншими королівськими сім’ями. Технічно їй належав кожен лебідь, що плавав водними шляхами Великої Британії.
  • Їй також подобалися англійські мильні опери «Жителі Іст-Енду», «Доктор Хто», поліцейська драма «Суто англійські вбивства» та «X-Фактор». Достеменно невідомо, чи дивилася вона серіал Netflix «Корона» – вигадану версію історії її життя.
  • Королева Єлизавета не любила часник. Жодна страва, яку їй подавали, не містила його, і цибулю вона теж не дуже любила.
  • Королева Єлизавета не любила бороди та вимагала, щоб у її найближчому оточенні чоловіки їх не носили. Але онукові – принцу Гаррі вона дозволяла не голитися.

Джерело: ТСН

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.