Сб. Жов 26th, 2024

От до чого вони «договорились»

Починаючи з кінця 2022 року Маск підтримує регулярні контакти з Путіним, обговорюючи з ним різні теми, включаючи особисті питання, бізнес і геополітику.

Як пише The Wall Street Journal:

Інформацію про кремлівські контакти Маска, схоже, ретельно приховують в американському уряді: кілька посадовців Білого дому навіть сказали газеті, що нічого не знають про них.

За даними джерел WSJ, в уряді США виникла велика дилема, адже Штати дуже залежать від космічних розробок мільярдера, і їм це «не подобається».

Тим часом, як зазначається, розмови Маска з Путіним мали доволі несподівані наслідки:

  • Путін попросив Маска не активувати Starlink над Тайванем як послугу китайському лідеру Сі Цзіньпіну.
  • Спочатку Маск підтримував українську армію за допомогою Starlink, але пізніше обмежив його використання для наступальних операцій, відповідаючи інтересам Росії.
  • Російські чиновники тиснули на Маска з кількох напрямків, включаючи й озвучення потенційних загроз його бізнесу, тоді як кампанії дезінформації Кремля змогли широко використовувати соціальну платформу Маска X (колишній Twitter) для впливу на політику США.
  • Наразі глибока залученість Маска до військових проектів США, включаючи секретні контракти SpaceX на 1,8 мільярда доларів, викликають тривогу служб захисту національної безпеки через його тісні зв’язки з Путіним.
  • Зараз Маск є ключовим спонсором кампанії Трампа 2024 року і може відігравати важливу роль у майбутній адміністрації Трампа.

Дехто зазначає, що ця публікація є абсолютно бездоказовою і виглядає швидше як «інформаційний вкид» перед виборами Президента США.

 Особисто Маск будь-які контакти з Кремлем заперечує, запевняючи, що з Путіним він говорив лише раз, і там не було нічого цікавого:

– Звичайна нудна рутина. Тому служби безпеки й мовчать про ту розмову: про неї нема що говорити



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.