Пн. Жов 7th, 2024

Адже більшість знає цей продукт як відмінний антибактеріальний та протизапальний засіб 

Попри численні корисні властивості, часник справді може бути небезпечним для організму. Але йдеться передусім про його надмірне вживання. Зокрема за умови  захворювань шлунково-кишкового тракту. 

Часник протипоказаний, якщо людина має виразкові хвороби, гастрити та алергічні реакції. 

Часник — досить агресивний продукт, він підсилює секрецію шлункового соку, тому дуже часто у людей, якій мають гастрит або виразкову хворобу підвищується кислотність і виникає біль у шлунку. Отже, людям з цими захворюваннями краще не вживати його. Також часник може бути небезпечним для людей з хронічним або гострим панкреатитом. Крім того, що буде сильно боліти живіт, ви матимете інтенсивне газоутворення.

Досить часто, у людей які починають їсти часник, виникає головний біль. Переважно це біль у скронях. У цьому разі часник, так само як і гострий перець та цибуля, стимулює скорочення жовчного міхура. Тобто є порушення виведення жовчі через підвищення тиску, спрямованого на жовчний міхур, бо його проєкційна зона саме у скронях.

Помилково вважати, що часник може лікувати рак. Він жодним чином не впливає на ракові клітини та їхнє утворення.

Не варто поспішати давати часник дітям. Оптимально починати вводити часник не раніше 5-7 років. Адже часник може викликати дискомфорт та сильний біль у шлунку. Тож не треба змушувати дитину його їсти та варто починати «ознайомлення» з його смаком з маленького шматочка.

Не слід вживати часник на голодний шлунок, а найкраще поєднувати з білковою їжею. Рекомендується спочатку з’їсти половину порції їжі, а лише потім додавати часник, щоб уникнути дискомфорту в шлунку.

Щоб зменшити різкий запах і подразнення, нарізаний часник варто залишити «подихати» на 15 хвилин, що дозволить вивільнитися аліцину. Якщо ви хочете зберегти його корисні властивості, додавайте часник до страв наприкінці приготування, уникаючи високих температур. Також людям із зайвою вагою слід пам’ятати, що запах часнику може пробуджувати апетит.



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.