Нд. Жов 20th, 2024

Плани польського уряду

Карта поляка приваблива для іноземців, передусім, тим, що на її підставі ґарантується можливість отримати одразу карту сталого побиту в Польщі, а через рік після цього – польське громадянство, що, у свою чергу, дає необмежений доступ до країн ЄС.

У міграційній стратегії уряду Дональда Туска було внесено кілька змін, які мають стати «реакцією на повідомлення про зловживання в процесі репатріації та видачі карти поляка, зокрема використання підроблених документів для підтвердження» польського походження – йдеться у матеріалі Rzeczpospolita.

За даними видання, запроваджену у 2007 році Карту поляка на сьогодні отримали понад 206 тисяч осіб. Найбільше – громадяни Білорусі та України.

Хто має право на rарту поляка?

Як нагадує «Rz», закон про Карту поляка вимагає від особи, яка претендує на її отримання, довести, що принаймні один із її батьків чи дідів чи двоє прадідів були польської національності або мали польське громадянство.

Карту також могли отримати люди, які не менше трьох років працювали в полонійних організаціях.

Це положення з самого початку викликало заперечення – люди, які пред’являли таку довідку в консульстві, не повинні були підтверджувати своє польське походження.

 

А як свідчать дані Центру досліджень міграції цей пункт законодавства є чи не найпоширенішим видом зловживань для отримання карти поляка.

Водночас, за даними статистики, зі 162 тис Карт поляка (дані зібрані сім років тому) трохи менше 7 тис. (4%) – видані особам, які не мають польського походження.

Тож саме цю умову можуть усунути для можливості отримання Карти поляка.

Крім того, йдеться про посилення вимог до рівня знання польської мови претендентів на отримання Карти поляка.

Раніше на цю тему ми писали:

Навіть карта поляка не допоможе: нові вимоги до іноземців у Польщі

 

Карта поляка у 2024 році: переваги та вимоги до кандидатів 

 

 

 

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.