Пн. Вер 16th, 2024

Що таке кіста? Як її видаляють? Причини виникнення? Уся інформація в нашій статті

Кіста на нирці — це рідинне утворення, яке може з’явитися на поверхні або всередині органу. Зазвичай кісти містять прозору або жовтувату рідину. Більшість ниркових кіст є доброякісними та не спричиняють серйозних проблем, але в деяких випадках вони можуть рости, провокуючи біль та порушення функції нирок. Оскільки кісти можуть залишатися непоміченими протягом багатьох років, регулярне обстеження є важливим для виявлення та контролю таких утворень.

Небезпека кісти нирок полягає в можливих ускладненнях, які можуть включати інфікування, розрив кісти або розвиток хронічної ниркової недостатності. Хоча багато кіст не спричиняють жодних симптомів, великі утворення можуть провокувати біль у попереку або животі, утруднення сечовипускання або навіть підвищення артеріального тиску. У разі виявлення цього стану важливо провести ретельну діагностику та за потреби застосувати лапароскопічне видалення кісти нирки.

AD_4nXc4upZ_5M36giuREmfBfN5jydmKROkzAbuS3GSGkePLqXjWdQBNB6E8qhyXSAPCCSYbp3TIoAAfeORj8YC-W2WIm7QQWydUQSfxefyfarHQS60JWFm2bmwsM1aSw3LTwHzw6s3v-Z65chsH2WX0QoEKwKwK?key=PlseVy_JSXTmcCB2x4mw8w

Чому може виникати кіста нирки

Існує багато факторів, які призводять до формування кіст:

  1. Спадкові фактори. Полікістоз нирок є спадковим захворюванням, за якого в обох нирках утворюється багато кіст, що з часом може призвести до ниркової недостатності.
  2. Вікові зміни. У людей старше 50 років цю хворобу діагностують значно частіше, що може бути пов’язано з природним процесом старіння тканин.
  3. Хронічні захворювання нирок. Люди з хронічними гломерулонефритом або пієлонефритом мають підвищений ризик формування цих утворень. Запальні процеси можуть стимулювати розвиток рідинних порожнин у нирках.
  4. Травми. Механічні пошкодження нирок можуть спричинити формування кісти. Це вважається захисною реакцією організму на пошкодження тканини.
  5. Інфекційні захворювання. Інфекції сечовивідних шляхів або нирок можуть спровокувати розвиток цього стану, особливо якщо вони переростають у хронічні запальні процеси.
  6. Закупорювання ниркових канальців. Може виникати через утворення каменів або інші причини, призводить до накопичення рідини й утворення кіст.

Враховуючи кількість можливих причин, слід обов’язково звернутися до лікаря за діагностикою, адже лікування передбачає, зокрема, безпосередній вплив на причину.

AD_4nXeEygAI5mKFP21bVqXfwDg0mq6fGv6b9codOe16X5j7Qo80VygdCfMSjkHU6az1mFYnfxgfJ--jRwdQpcqGnhtZ1YFe4VPsDSu_5hV86m8CP_OSL-hsDuSE2EO_oJIdRvjJsCW0gyESwvuvPhayZZXIet9X?key=PlseVy_JSXTmcCB2x4mw8w

Які є методи лікування кісти нирок у клініці Добробут

Якщо кіста невелика та не викликає симптомів, лікар може рекомендувати регулярне спостереження за її станом. Якщо ні — обирається один із методів:

  • пункція кісти;
  • лапароскопічна хірургія;
  • відкрита хірургія;
  • нефректомія.

Вибір конкретного методу залежить від розмірів утворення та наявної симптоматики.

Повідомлення про здоров’я мають суто рекомендаційний характер.

У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря.

Не займайтесь самолікуванням.

*



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.