Пт. Вер 20th, 2024

Цьогоріч святкуватимемо за новим календарем

Минулого року у вересні ПЦУ та УГКЦ перейшли на новоюліанський календар, тому більшість великих церковних свят українці святкують на 13 днів раніше. Це стосується й Покрови Пресвятої Богородиці.

Раніше ми святкували Покрову 14 жовтня, тож 2024 року дата припадатиме на 1 жовтня. Також на цей день було перенесено ще два важливих свята. Це День захисників та захисниць України та День українського козацтва, які були тісно пов’язані з Покровою Пресвятої Богородиці.

Про що свято

Покрову почали святкувати в Київській Русі одразу після запровадження християнства в X столітті. За слов’янською версією свято тісно пов’язують з подіями, які сталися в Константинополі, коли місто обложили війська князя Аскольда.

Тоді всі місцеві мешканці сховалися у Влахернському храмі, щоб вберегтися від загарбників.

 

Саме там, тоді зберігалася риза Діви Марії. Зібравшись, люди почали молитися Богородиці, просячи про порятунок.

Раптом, наче у відповідь на їхні молитви, у небі над містом з’явився образ Діви Марії. Вона накрила вірян своєю Покровою, яка ще називається за церковною традицією омофором. Після цього вороги не могли бачити людей, тому всі місцеві жителі вціліли.

Що можна і не можна робити на свято

Наші пращури вважали, що саме від Покрови починається так зване зазим’я, коли селяни готуються до зими. У цей день не можна займатися важкою працею, прати та прибирати. Також не можна:

  • займатися ремонтом, будівництвом;
  • лаятись, сваритися;
  • зловживати спиртним;
  • позичати чи просити у борг.

До слова, з Покрови починається осінній період весіль. Тоді вже завершуються всі роботи в полях, тому час для святкування одруження є. Часто, в давнину, фату нареченої пов’язували з покровом Богородиці. Вважалося доброю прикметою одружитися саме цього святкового дня. 



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.