Пн. Вер 16th, 2024

Цьогоріч святкуватимемо за новоюліанський календар

Минулого вересня ПЦУ та УГКЦ перейшли на новоюліанський календар. Відтак, більшість великих церковних свят ми святкуємо на 13 днів раніше. З 2023 року Різдво Пресвятої Богородиці святкували у нову дату. Цьогоріч вона не змінилася.

Раніше Різдво Пресвятої Богородиці відзначали 21 вересня. Після переходу на новоюліанський календар дата змінилася на 8 вересня.

Про що це свято

В народі свято часто називають Друга Пречиста. Цей день присвячений народженню Діви Марії в праведних батьків Іоакима та Анни. Сталося це в Назареті.

Довгий час вони не мали дітей, та постійно молилися Богу, щоб послав їм дитину. Вони навіть пообіцяли віддати її Його служінню.

 

Врешті їхнє бажання здійснилося, у них народилася дочка, яку вони назвали Марією. Саме таке ім’я назвали ангели подружжю, коли розповіли про щасливу звістку.

Свято встановили ще в IV столітті. Тоді княгиня Ольга побудувала на честь Діви Марії храм. Це день, який є символом початку спасіння людства через велику таємницю боговтілення.

Що забороняється робити на Різдво Пресвятої Богородиці

Не можна фізично працювати, краще цей день провести з молитвою у серці. Інакше — це буде вважатися неповагою до Діви Марії.

Забороняється сваритися, ображати, лаятися та носити брудний чи латаний одяг — все це вважається порушенням чистоти великого свята.

Також не можна:

  • протирати святковий стіл — крихти не змітаються на підлогу, це вважається ознакою жадібності;
  • купати дитину — згідно з традиціями це може бути небезпечним для її здоров’я;
  • розділяти хліб з чужинцями — це можна робити тільки з близькими людьми.

Здавна Різдво Пресвятої Богородиці вважалося особливим днем, коли можна віднайти внутрішній спокій та зміцнити родинні зв’язки.

Джерело: ТСН



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.