Сб. Лип 27th, 2024

28.09.23

Ольга Данілюк, Павло Стецюк

Історична знахідка. На Рівненщині у камінні бурштину знайшли комаху, якій мільйони років. Відкопали її на Сарненщині. Таке каміння дуже цінне. Дозволяє вченим краще вивчити стародавній світ. Унікальну знахідку бачила Ольга Данілюк.

[embedded content]

У світі знаходять бурштин з жабами, вужами, раками та метеликами. На Рівненщині сонячне каміння трапляється з мохом, рослинами, корою дерев та комахами. Яким, за словами вчених, 40-50 мільйонів років. Через це і цінність такого камінчика надзвичайно висока. У Рівненському музеї бурштину таких унікальних екземплярів є близько двадцяти.

Інклюзія поширена в нас на Рівненщині членистоногими, переважно це ракоподібні, павукоподібні, павуки, комарі, кліщі. Комахи можуть бути як з крилами, так і без. І особливість складає і флора. Тому, що дуже багато в нас і з листочками, з мохом, бо наш бурштин законсервувався і в болотах. Ось такий в нас є серцеподібний, тут багато моху. Через те, що камінь не маленький дуже гарно роздивитися. Окрім моху тут по краях можна роздивитися і малесенькі листочки, – каже старша наукова співробітниця музею Світлана Гривюк.

Багата на бурштин північ Рівненщини. Окрім мутних камінців знаходять також і прозорі. В них набагато краще видно усе, що потрапило в смолу. Загалом сонячне каміння області має до трьохсот відтінків, кажуть у музеї.

Колірна гама утворилася внаслідок того куди потрапила живиця, поки бурштин окислювався все, що поруч з ним він як губка вбирав. Тому такий хмароподібний утворився внаслідок того, що сюди потрапила глина, крейда і пісок. Чорний бурштин, його науковий термін ґаґар утворився внаслідок того, що горіли хвойні дерева і горіла смола. Навіть кажуть при видобутку, що як його видобувають він віддає аромат горілості, – додає старший науковий співробітник музею Світлана Гривюк.

В музеї зазначають, оскільки видобуток сонячного каміння триває можливо у ньому знайдуть і рештки динозаврів. Адже смола, яка стікала з дерев мільйони років тому законсервовувала в собі усе, що туди потрапляло.

Як вчені кажуть, попереду нас чекають можливо ще великі відкриття, можливо буде з рештками динозавра. Ми не знаємо, бо видобуток триває. + В першу чергу як схиляються до думки вчені геологи внаслідок льодовикового періоду хвойні дерева почали активно виділяти смолу, вона великими пластами стікала по стовбуру і все, що в природі було живе: комахи, ящірки лізли по стовбуру і потрапляли в смолу і вона повільно обволокла. І ось так залишились жити на вічність і варто зазначити, що верстви смоли одна одну нашаровували, – резюмує Світлана Гривюк.

Окрім матеріальної та наукової цінності бурштин має ще й лікувальні властивості. В необробленому сонячному камінні є бурштинова кислота, яка дуже широко використовується в медицині.

Читайте також: Пішов на роботу і не повернувся: Поліцейські розшукують безвісти зниклого 45-річного рівнянина

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.