Пн. Жов 28th, 2024

На що звернути увагу

Першими спальними місцями людей були купи листя і гілок. Пізніше ліжка почали формувати з каменів та глини. У стародавньому Єгипті спали на мотузкових конструкціях, схожих на гамак, а в Персії майже 4000 років тому відпочивали на шкіряній основі, наповненій водою. Кожна епоха мала свої особливі конструкції так званих «меблів для сну». Звичні для сучасної людини ліжка придумали в часи Середньовіччя. А незабаром виробники удосконалили їх, максимально врахувавши всі нюанси щодо комфортності. Так на ринку з’явилися меблі з ламелями. У чому переваги таких конструкцій та де вони поступаються класичним ліжкам із суцільною основою, — читайте в огляді.

AD_4nXcWVeRij-rdMNXG2wE2xYI3VT5eT0JZtrom76R8MefMbtNhwp6Xg84oBzI6RKVfMW2lCd6cWS5qJmSIHyjQVt6Gpx-lBL-o9hAVrmlahzw6PXNkq4VJJ0qpqq6bNB5hlEKWSZspABbWrxvjKlEVmpE7tecB?key=G8zPnHDlP6DQEUTsZ_PnIQ

Ліжка без ламелей: особливості й переваги

Чотири ніжки й цілісна плита — такий вигляд має класичне ліжко. Можна доповнити його ще узголів’ям. Ключовий плюс такої конструкції — міцність. На ніжках чи без — суцільна основа із ДСП чи фанери є довговічною і забезпечує надійну підтримку тіла людини. Інші переваги такого ліжка:

  • Підходить для будь-якого типу матраца.
  • Не реагує на температурні перепади й вологість.
  • Є простішим у виготовленні, тому дешевшим.

У таких ліжках, як правило, легше організувати нішу для постільної білизни. Проте прибирати під цими меблями суттєво складніше, до того ж тут не передбачена можливість вентиляції повітря.

Ще один нюанс — суцільна основа має бути виконана з довговічного матеріалу, бо якщо вона із часом втратить свої характеристики, доведеться замінити все дно.

Плюси й мінуси ламелей

Усе частіше замість меблів із суцільною основою споживачі віддають перевагу моделям із ламелями. Це спеціально виготовлені поперечні рейки, які розміщують паралельно одна до одної на певній відстані, формуючи своєрідне дно ліжка. Перша й найважливіша перевага такої конструкції — ортопедичний ефект.

AD_4nXdxW3eN2N8D0sckG-sy7spLFZlrkYhMhVL0g8O_gLZ-_ytwtbe1cGPFHExCuWf5iCqM8J_uWut-AsUD4v-QUTs8U-OxEsqO4RD80Ykx-K6wP0qXZyw94D9ahKunlFyviDR3f42eKMaJTSmTVse1gHzwn7Zu?key=G8zPnHDlP6DQEUTsZ_PnIQ

Інші аргументи на користь цього вибору:

  • Природна циркуляція повітря до матраца. Це виключає розмноження паразитів чи накопичення пилу.
  • Рівномірний розподіл навантаження.
  • Зменшення ваги меблів. Рейкова основа є суттєво легшою, ніж суцільна. Тому транспортувати чи пересувати ліжко значно простіше.
  • Доступність коригування жорсткості каркаса.
  • Підвищення стійкості та витривалості меблів. Пружність основи подовжує термін служби ліжка, адже нічого не прогинається.

Також перевагою є зручність ремонту. Якщо якась із рейок зламалася чи втратила свої властивості, її можна замінити, не розбираючи всієї системи.

Матеріал і конструкція: усе про види ламелей

У виборі меблів для спальні одними з найважливіших критеріїв є надійність і довговічність. З огляду на особливості та переваги конструкцій із ламелями ліжко купити краще саме з такою основою. Також важливо враховувати, які типи рейок використані та котрим способом вони закріплені.

Види ламелей за матеріалом:

  • З букового шпону. Вони найміцніші та найбільш надійні. Ламелі максимально довго зберігають еластичність і не втрачають властивостей під дією температури чи вологи.
  • З берези або вільхи. Такі рейки вважають бюджетнішими, вони підходять для дитячих ліжок, а також спальних місць для людей із невеликою вагою.
  • Із соснового шпону. Такі рейки будуть виправданими в меблях, якими рідко користуються. Наприклад, для гостьової спальні чи дачі.

Ще одна характеристика, на яку потрібно звертати увагу, — конструкція самої ламелі. За цим параметром розрізняють рейки:

  • З прямим профілем. Вони жорсткі й не пружинять. Найчастіше використовують у дитячих ліжках
  • Попереково вигнуті. Пружні, мають ортопедичний ефект. Підходять для дорослих ліжок. Також із їхньою допомогою можна регулювати жорсткість, якщо з’єднати спеціально придбаними затискачами.
  • Трансформери. Ними обладнані ліжка, які змінюють своє положення. Для коригування висоти узголів’я, наприклад.

Для спального місця дитини найкраще підходять прямі ламелі з бука, берези або вільхи. Дорослим із вагою до 65 кг буде комфортно спати на попереково вигнутих рейках із берези або вільхи. А ось у ліжках, що витримуватимуть навантаження, краще кріпити букові елементи.

Принцип кріплення та розмір: чому це важливо

Щоб основа ліжка була міцною і довговічною, важливо не тільки підібрати правильні ламелі, але й надійно їх закріпити. Серед основних способів фіксації:

  • Вільний. Кінці рейок обладнують тримачами з каучуку чи поліпропілену, їх просто розміщують на рамі. Для дотримання відстані між елементами передбачені спеціальні пояси-тримачі.
  • Жорсткий. Розміщення ламелей у спеціальних пазах у рамі.

Також усе ще є конструкції з непорушним кріпленням рейок із допомогою шурупів і меблевих скоб.

Для ортопедичного ефекту основи ліжка важливий і розмір ламелей. Водночас помилковою є думка, що їх має бути якнайбільше. Насправді кількість і відстань між елементами розраховують з урахуванням різних факторів.

AD_4nXeCUZkg3x_cb3e-w062RsKC86_Px3Be5yubmbPO7v6r4m3F9wz4Z02Y6G6Kmg10HAiRS0fF7yHtQblDvUHJqjVJRUvVpz3DMiGh-_4rzu1xdnIzbvur3X-efwepgD0ri0O4ZtUmhsSxoMJEJE6mC7Qd39ID?key=G8zPnHDlP6DQEUTsZ_PnIQ

Якими бувають ламелі за параметрами:

  • Класичними (завтовшки 8 мм) та підсиленими (12 мм).
  • Завширшки мають 53 або 68 мм. Це теж стандарти, і третього не дано. Популярнішим є формат 68 мм, бо це дає змогу використати в конструкції меншу кількість деталей, що частково здешевлює виробництво.
  • Завдовжки вони можуть бути в 5 розмірах, і це залежить від ширини ліжка.

Для ліжок стандартної довжини оптимальною кількістю рейок в основі є 15–20 із відстанню між ними від 20 до 60 мм. Якщо це ліжко для людини з вагою понад 100 кг, конструкція має бути підсиленою, і саме тут використовують ламелі завтовшки 12 мм і розміщують їх попарно на відстані 60 мм між двома рейками та 20 мм між елементами дуету.

Якщо йдеться про двоспальне ліжко, популярним є рішення зонування двох його частин. Для цього посередині рами встановлюють додаткове ребро жорсткості, і кожну з половин обладнують тими типами ламелей, які є оптимальними для людей, котрі там спатимуть. Тут уже мова про індивідуальне виготовлення меблів.

Як вибрати комфортне ліжко

Основа спального місця — чи не найважливіший параметр під час купівлі меблів для відпочинку. Адже саме від неї залежить комфортність сну й гарне самопочуття. Поєднання добре виконаної конструкції ліжка з правильно підібраним матрацом — запорука успіху. Також під час купівлі меблів варто звертати увагу на інші нюанси, а саме:

  • Матеріал каркаса. Це можуть бути дерево, ДСП/МДФ або метал. Кожен із варіантів має свої переваги. Дерев’яні й металеві моделі довговічні та міцні, але водночас перші — тепліші й затишніші, а другі — можуть бути виконані в дуже елегантних і навіть екстравагантних дизайнах. ДСП/МДФ моделі поряд із цим бюджетніші та мають хороші експлуатаційні характеристики: понад 20 років служби без нюансів.
  • Конструкція. Є ліжка на ніжках і подіуми. У першому випадку ви отримуєте вільний простір під меблями, який можна використати для зберігання речей, але й потрібно постійно прибирати. У другому — ви стаєте власником невисокого ліжка зі спеціально організованою нішею під спальним місцем. Такі моделі мають стильний вигляд, тут відсутні нюанси з потенційним розхитуванням ніжок.
  • З узголів’ям і без. Якщо така конструкція передбачена, ви отримуєте додаткову шумоізоляцію, і саме ліжко має більш ефектний вигляд. Якщо модель максимально лаконічна, позбавляєте себе клопотів щодо догляду за м’якою частиною узголів’я.
  • З підіймальним механізмом або без нього. Якщо під ліжком передбачений бокс для зберігання речей, доведеться подумати над способом його відчинення. Це пропонують робити з допомогою ручного механізму, але до цього необхідно докласти зусиль. Можна взяти ліжко з пружинним форматом, але він має недолік — швидко зношується. Або ж вибрати найпопулярніший нині варіант — газліфт. Такий механізм зручний у користуванні і є доступним навіть для тендітної жінки чи підлітка. Ще один варіант — меблі без ніші або із шухлядою. У такому випадку не буде потрібен жоден механізм.

Вибрати комфортне ліжко для дорослої чи дитячої кімнати зручно в інтернет-магазині «Світ Матраців». Тут представлені моделі в різних розмірах та з надійними характеристиками. У каталозі на сайті https://svit-matrasiv.com.ua/ua/ можна роздивитися всі наявні товари з актуальними цінами й детальним описом особливостей конструкції. Також доступна консультація щодо вибору, якщо залишилися запитання. Магазин пропонує тільки оригінальні меблі від виробників з офіційною гарантією та всіма необхідними сертифікатами. Можна купити як класичні лаконічні моделі, так і двоярусні ліжка, трансформери, з м’якою спинкою чи в стилях лофт, модерн, прованс, авангард. Також доступна комфортна доставка, і є всі види оплати.

*



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.