Пт. Жов 18th, 2024

Запаси обмежені – а попит вкрай високий 

Мешканців Європи чекає дороге Різдво, а кондитери та пекарі практично у розпачі. У Європі рекордно подорожчало вершкове масло. Проти ціни торік, його вартість збільшилася на 83%.

Експерти пояснюють збільшення ціни високим попитом на масло та обмеженими запасами. Крім того, переробні підприємства прагнуть більше молока використовувати на виробництво дорожчих продуктів – зокрема сиру. 

Зазначається, що до 29 вересня вершкове масло торгувалося на світових ринках за рекордною ціною $8706 за тонну. Це на 83% перевищує показники минулого року.

Великі виробники встигли зробити запаси вершкового масла, перш ніж почати виробляти різдвяні торти та морозиво. А ось для дрібних виробників наслідки будуть значними, оскільки зростання цін неминуче.

Виробництва молока впало торік у  частині земної кулі, включаючи Європу, Сполучені Штати та Нову Зеландію – найбільшого у світі експортера молока та масла – через низькі ціни та високі витрати на корми, які непокоїли багатьох фермерів. Цього року глобальне виробництво молока дещо відновилося, але виробники воліють робити дорожчі продукти – зокрема роблять сир замість масла.  

Згідно з останніми даними ЄС, виробництво молока в ЄС зросло на 0,7% з січня 2023 року по липень 2024 року. За той же період виробництво вершкового масла впало на 1,6%, тоді як виробництво сиру зросло на 3,2%.



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.