Вт. Жов 1st, 2024

Через невпинні російські обстріли

Фото з zn.ua

За кілька тижнів ситуація в енергетиці України може стати надзвичайно. Таку думку припускає високий представник ЄС Жозеп Боррель, зважаючи на обстріли РФ. За його словами росія гатить по енергосистемі, щоб залишити українців без світла і тепла. 

Зараз українці стикаються з дефіцитом електрики від 8 до 12 годин на добу, і, за даними ООН, найближчої зими вони можуть зіткнутися з тим, що електрики не буде до 20 годин на добу, – зазначив він.

Високий представник ЄС додав, що РФ пошкодила 68% енергетичних потужностей України, наразі залишилося близько 10-11 ГВт виробничої потужності електрики.

За кілька тижнів в Україні може виникнути надзвичайна ситуація, яка призведе до того, що ще більше українців будуть змушені покинути свої домівки та країну, – наголосив Боррель.

Також ракетні удари РФ на електропідстанції можуть призвести до зупинки атомних електростанцій, що може призвести до ядерної катастрофи.

Ми пообіцяли підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно, і енергетичний фронт стане ключовим цієї зими, – підсумував високий представник ЄС. 



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.