Сб. Лип 27th, 2024

Про це знають одиниці

Відомий блогер та хімік Гліб Репіч провів цікаве опитування серед українців на історичну тематику. У своєму Instagram він опублікував відео, в якому він опитує людей на вулиці і намагається отримати відповідь на питання:

– Де похований давньогрецький герой Ахіллес? Це місце в Україні.

Відповідаючи на питання блогера, більшість опитаних ним перехожих не знали правильну відповідь на питання, деякі навіть згадували прислів’я та приказки.

Вже після того, як Гліб Репіч навів уточнюючі питання про місцепроживання греків на території України, вдалось наблизитись до правильної відповіді.

– Греки жили на Одещині. В тому місці, де він похований, біля Одеси є храм Ахіллеса, в морі. В це місце завжди приходили чоловіки, які хотіли стати воїнами, бо воно за легендами надавало їм мужності.

 

Тому що саме на цьому острові похований Ахіллес. Там стояв храм Ахіллеса, його потім розібрали – і з цих блоків поставили маяк, – підказує Гліб Репіч.

Згодом перехожі таки змогли назвати правильну відповідь. Отже, існує легенда, що Ахіллес був похований на території острова Зміїний.

Давні греки називали його «Острів Ахілла», через те, що там було розташовано храм Ахілла і похований сам Ахілл.

Що відомо про легенду «Про щит Ахілла»

Згідно з давньогрецькими міфами, острів Зміїний підняла з моря богиня Фетіда для свого сина Ахілла. На його честь давні греки збудували храм, руїни якого зберігалися до початку XIX століття. Після російсько-турецької війни 1828—1829 рр. острів відійшов до Російської імперії, і росіяни збудували з залишків храму маяк.

Інші туристичні довідники Одещини містять ще більше цікавих деталей:

У середині XX століття на дні моря біля берегів о. Зміїного було знайдено багато артефактів, що належали храму, де був похований Ахілл.

 

Відомо, що давньогрецьких героїв ховали разом зі зброєю.

Тому не виключено, що десь поряд із вже знайденими археологічними предметами на дні моря може лежати і знаменитий щит Ахілла, який вважався символом непереможності.



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.