Ср. Вер 18th, 2024

Говорять папіруси

Протягом наступного десятиліття відбудеться сім повних сонячних затемнень, під час яких тінь Місяця частково занурить у темряву Європу, Південну Америку, Африку та Австралію.

Як повідомляє Space.com, у тій же точці затемнення можна спостерігати раз на 375 років, однак рідкісним це явище назвати не можна. Загалом  такі події на планеті Земля  спостерігаються приблизно кожних 18 місяців.

Найближче затемнення очікують уже 12 серпня 2026 року, останнє в найближчому десятилітті – 20 березня 2034 року.

 

За прогнозами, максимальна тривалість складатиме до 6 хвилин 23 секунд.

Спостерігаючи затемнення, завжди використовуйте окуляри чи затемнене скло

ВІРУВАННЯ, ЗАБОБОНИ, СТРАХИ

Протягом всієї історії існування людства затемнення Сонця (або Місяця) вважалися порушенням законів природи, і багато стародавніх народів вважали це поганою прикметою.

У своєму прагненні зрозуміти їх вони намагалися надати подіям містично-духовних пояснень.

У Стародавньому Китаї вважалося, що сонячне затемнення відбувалося, коли небесний дракон нападав і пожирав Сонце. Щоб відлякати дракона і врятувати Сонце, люди під час затемнення били в барабани і видавали гучні звуки.

Оскільки Сонце завжди поверталося після цього галасу, традиція укорінилася.

 

Цікаво, що місячні затемнення стародавніх китайців особливо не хвилювали.

Стародавня індійська міфологія дає досить яскраве та тривожне пояснення сонячних затемнень. Згідно з легендою, хитрий демон на ім’я Раху прагнув напитися нектару богів і таким чином досягти безсмертя. Переодягнувшись у жінку, Раху спробував відвідати бенкет богів, але був викритий Вішну.

В якості покарання демона негайно позбавили голови, і саме його голова, згідно легенди, літає по небу та час від часу затемнює Сонце.

Плем’я Інків з Південної Америки поклонялися всемогутньому богу сонця Інті. Загалом вважалося, що Інті був доброзичливим, але сонячні затемнення сприймалися як ознака його гніву та незадоволення.

Після затемнення духовні лідери намагалися зрозуміти джерело його гніву та визначити, які жертви слід принести.

 

Деколи в таких випадках у жертву приносили навіть  людей. .

Батаммаліба — стародавній народ північного Того та Беніну (Західна Африка). Згідно з їхньою легендою, людський гнів і боротьба перекинулися на Сонце та Місяць, які почали битися один з одним і викликали затемнення.

Людей закликали  продемонструвати мир Сонцю та Місяцю, щоб переконати їх припинити їхню бійку.

Під час затемнення в Батаммаліба залагоджувалися старі суперечки та мирно збиралися люди разом, щоб заохотити перемир’я між небесними тілами.

Дивно, але стародавні єгиптяни не залишили жодних записів про сонячні затемнення, хоча такі події, безсумнівно, не могли не мати місця.

Деякі вчені припускають, що, можливо, затемнення були дуже тривожними і їх навмисно не фіксували, щоб «не надати події містичної сили» й не спокусити бога сонця Ра.

Один єгиптолог припустив, що різні посилання на метафоричну форму сліпоти узгоджуються з історичними датами затемнень і можуть бути символічними записами цих подій. Або, можливо, папірусні записи з часом просто були втрачені.



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.