Пт. Вер 20th, 2024

Назвали нову дату

У вересні православні віряни згадують Михайлове чудо – свято, назване на честь Архангела Михаїла, одного з вищих ангелів. У Писанні його також називають «князем», «вождем воїнства Господнього» і зображають, як головного борця проти диявола і беззаконня.

Коли свято Михайлове чудо у 2024 році? 

Минулого року, після переходу Православної церкви України на новий церковний календар, дата свята змінилася – зсунулася на 13 днів раніше.

За новим стилем Михайлове чудо тепер відзначають 6 вересня.

 

За старим стилем дата залишилася колишньою – 19 вересня.

Свято, присвячене Архангелу Михаїлу, в народі називають Михайлове чудо, або Михайлів день, частіше вживають перший варіант.

У цю дату заведено йти до церкви, на святковий молебень. Тим, у кого немає такої можливості, може сам помолитися святому Михайлу.

У святого просять допомоги в зціленні від хвороб, захисту від несправедливості, зла і негідних людей, зміцнення духовної сили. Також він вважається покровителем кораблів і полків, тому Архангелу моляться про захист під час тривалої подорожі.

Добре цього дня помиритися з тими, на кого є давня образа, подати милостиню. Також у Михайлів день є звичай пекти пироги й сідати за стіл із близькими та сусідами.

 

Є у свято і заборони. Цього дня не можна:

  • працювати;
  • що-небудь різати, рубати або колоти;
  • лаятися, обманювати, лихословити, ображати кого-небудь;
  • вживати спиртне.

Забороняється викидати продукти після застілля – їх потрібно віддати жебракам, інакше можна накликати нужду. Також за однією з народних прикмет у свято не слід мити голову – нібито можна змити розум.

На Михайлове чудо дуже побоюються згрішити, щоб не розгнівати святого – інакше, як кажуть у народі, «Михайло почне чудити», тобто, карати.



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.