Пн. Вер 16th, 2024

Садівникам на замітку!

Досвідчені садівники розповіли, щоб максимально підготувати рослину до зими, варто забезпечити кущ малини багатьма корисними речовинами.

Відомо, що осіння обрізка малини – це найкраща підготовка куща до холодної зимової пори. Така процедура допомагає рослині пережити холодний період із мінімальними втратами.

Під час обрізки малини, варто видалили всі слабкі, пошкоджені та хворі пагони, адже вони можуть поширювати інфекції у рослині.

 

Обрізати необхідно дворічні гілки, які вже плодоносили у цьому році – зазвичай вони мають коричневий колір. Також видаляти потрібно і слабкі пагони – вони мають зелений колір, більше схожі на траву.

Фахівці радять обрізані гілки спалити, щоб назавжди знищити шкідників, які зимують у них. Пам’ятайте, що відстань між кущами малини повинна бути не менше 60 см, тож якщо кущі розрослись їх варто обрізати. Під час появи першого снігового покриву, варто кущі малини підгорнути снігом.

Спеціалісти наголошують, що правильна обрізка покращить повітрообмін і проникнення світла до молодих гілок, які потім дадуть шалений урожай смачних ягід.

 

Коли вирізати стару малину?

Також варто пам’ятати, якщо ваші кущі малини розрослися набагато більше, то краще пересадити їх на нове місце. Фахівці не рекомендують затягувати з осінньою обрізкою старої малини. Обрізати кущі малини необхідно приблизно за 2-3 тижні до настання холодів – варто видаляти усі зламані, хворі та пошкоджені комахами пагони.



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.