Сб. Лип 27th, 2024


Рідкісна орхідея

Це сталося знову.

Як пише RivneMedia, на території Нобельського національного природного парку активно квітує червонокнижна любка зеленоквіткова – багаторічна рослина родини Зозулинцевих або Орхідні.

Орхідеї є однією з найчисленніших груп рослин на Землі. Представників цієї родини можна знайти практично в будь-якій точці земної кулі, окрім Антарктики.

 

Любка зеленоквіткова росте на Поліссі, в Карпатах та Лісостепу.

 

Рослина помірно вологолюбна, віддає перевагу вапняковим ґрунтам.

Найчастіше любку зеленоквіткову можна знайти в світлих листяних та хвойних лісах, в заростях чагарників, на лісових галявинах і вологих луках.

Завдяки бульбам, в яких накопичується запас поживних речовин, вона здатна переносити короткочасну посуху.

Росте багаторічна рослина 30–60 см заввишки. Цвіте в травні–липні, один раз на 2–3 роки.

 

Суцвіття — довгий, негустий колос.

 

Квітки без запаху, великі, зеленкувато-білі.

 

Квітки запилюються нічними метеликами, яких рослина приваблює ароматом, що посилюється вночі, а також специфічною формою квіток, яка нагадує метелика, що начебто вже сидить на суцвітті.

 

Плоди достигають у липні-вересні. 

Популяції цього виду вкрай нечисельні і зазвичай складаються з 2-3 особин. Чисельність цього виду зменшується внаслідок господарської діяльності, лісових пожеж, зміни місцезростання та зривання рослини на букети.

Цікавий факт: Зображення любки зеленоквіткової нанесено на французькі марки, випущені в 2003 та 2007 роках та на монеті, випущеній в Україні.

 





Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.