Сб. Лип 27th, 2024

Відповідно до нових Правил любительської риболовлі на водоймах Нобельського національного природного парку з 15 лютого до 31 березня вводиться заборона на вилов щуки.

Заборона діятиме на озерах Нобель, Острівське, Велике, Середнє, Хоромне, Засвітське, Задовже, Посвітське, Омит, Ніговищі, Липенське, Любинське, а також на річках Прип’ять, Стохід, Старожицька, Гнила Прип’ять, Веселуха, Ножик, Млинок.

Охоронні заходи пов’язані з початком нересту цього виду, оскільки щука – одна з небагатьох риб цих водойм, нерестова активність якої починається за температури води 3-5°C, що є нижчою порівняно з нерестовими температурами інших видів. Із метою захисту плідників у переднерестовий і нерестовий періоди, термін нерестової заборони на вилов щуки має поширюватися не тільки на період відкладання ікри, але й на час переднерестової активності. Адже безпосередньому нересту щуки передує переднерестова міграція, під час якої відбувається остаточне дозрівання ікри в самок і молок у самців. А особливої охорони її плідники потребують під час масових нерестових міграцій, упродовж яких щука є дуже вразливою до вилову.

Прісноводна хижачка дуже важлива для балансу іхтіофауни, вона є свого роду регулятором: знищує хворих та ослаблених риб, що сприяє кращому зростанню цінних видів та оздоровленню їх популяцій.

Водночас у нацпарку звернули увагу на те, що за кожну незаконно здобуту щуку стягується штраф у розмірі 3468 грн. Також порушнику може бути призначено адміністративний штраф розміром до 3400 грн. Повторне заподіяння шкоди та грубе порушення правил риболовлі тягне за собою кримінальну відповідальність. Рибалкам нагадують і про заборону вилову риби на зимувальних ямах, яка діятиме до початку весняно-літньої нерестової заборони 2024 року.

Адміністрація Нобельського НПП наголошує на необхідності дотримуватися чітко регламентованих правил любительської риболовлі, щоб неконтрольованим виловом не нашкодити природним біоресурсам регіону.

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.