Пт. Жов 18th, 2024

Зокрема тих, хто прагне отримати громадянство

Процедуру хочуть ускладнити.

На сайті канцелярії прем’єр-міністра опублікована міграційна стратегія Польщі. Серед інших пунктів, польська влада планує запровадити низку додаткових вимог для іноземців.

Відповідно до даної стратегії планується уточнити критерії доходу іноземців, а також місця його проживання в Польщі.

Додаткова увага приділятиметься тому, на якому рівні іноземець володіє польською мовою.

 

Як наголошується «буде видалена можливість підтвердити знання мови на підставі свідоцтва про закінчення школи, де навчання відбувалося польською мовою».

 

Ймовірно, тут мова йде про поліцеальні школи (навчальні заклади, розраховані на осіб, що мають середню освіту, але прагнуть здобути кваліфікацію з певного фаху, що не потребує вищої чи середньої спеціальної освіти – ред.), які вже планують виключити з переліку документів для отримання резидента ЄС.

Цікавинкою стане запровадження так званого «тесту на громадянство», який буде складатися з питань про культуру і «суспільні норми в Польщі».

Ускладнення процедури отримання громадянства також має торкнутися біженців і власників карт поляка, або осіб, які з картою поляка отримали постійне перебування в Польщі.

На практиці визнання іноземця громадянина Польщі буде залежати від підтвердження того, чи іноземець інтегрований в польське суспільство, в тому числі чи достатньо він знає польську мову.

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.