Чт. Жов 24th, 2024

Хоча вважається, що без овочів не можливо мати здоровий і збалансований раціон

Без овочів харчування не буде повноцінно здоровим, адже в жодному іншому продукті немає стільки клітковини, вітамінів та мінералів. Однак для деяких людей овочі – це більше «ворог», ніж «друг».

Шкідливими овочі стають у виняткових випадках — загалом вони як були, так і залишаються корисними та здебільшого незамінними. Причина відмовитися від рослинних продуктів частіше у фоновому стані здоров’я людини.

Так, при виразці, коліті, гастриті краще не їсти овочі сирими. При захворюваннях шлунку та кишківника нерозчинна клітковина подразнює слизову оболонку шлунка і кишківника.

Але відварені овочі, запечені та тушковані цілком безпечні. Окремі овочі, такі як капуста, редис, часник та цибуля, повинні бути виключені з раціону під час загострення захворювань травної системи.

При деяких патологіях щитоподібної залози (наприклад, гіпотиреозі), не радять їсти ту ж капусту, редьку, редис, бруква сирими. Вони заважають засвоєнню важливого для щитоподібної залози йоду.

Якщо в анамнезі у людини є сечокам’яна хвороба, то їй слід з обережністю вживати овочі зі щавлевою кислотою та пуринами: шпинат, ревінь, буряк, бобові, гриби та броколі.

Також не варто забувати, що томати, картопля, морква, селера та петрушка вважаються овочами-алергенами. У дитячий раціон їх слід вводити поступово, спостерігаючи за реакцією організму. А дорослим краще відмовитись від провокаторів під час загострення сезонних реакцій.

Разом з тим більшість пасльонових (до яких саме ставляться томати і картопля) через вміст соланіну викликають болі в суглобах. Краще обмежити їх або віддати перевагу лише молодим плодам: у них соланіну менше. 

Повідомлення про здоров’я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.

 



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.