Нд. Вер 29th, 2024

Відначається у всіх країнах, де проводився аналіз даних

Жителі більшості європейських країн почали вечеряти в ресторанах раніше, ніж до пандемії коронавірусу/

Дослідження Mastercard, проведене у 16 ​​країнах, показало, що жителі Європи почали вечеряти у ресторанах раніше, ніж до пандемії. Про це пише Еuronews.

Найбільші зрушення були відзначені в Австрії (на 18 хвилин раніше), Португалії (на 16 хвилин) та Ірландії (на 15 хвилин).

 

Найраніше вечеряють у Польщі, найпізніше в Італії – свідчать дані часу оплати у закладах харчування. Розрахунок у Польщі в середньому відбувається о 19.40, в Італії – о 21.05.

Зрушення до більш раннього прийому їжі відзначено у всіх країнах, де проводилося дослідження.

Попередні дослідження харчових навичок після пандемії Covid-19 показали, що жителі Європи змінюють харчову поведінку, приділяючи більше уваги плануванню харчування та продуманим покупкам.

Також спостерігається відмова від заздалегідь приготовлених страв на користь «правильного харчування» та їжі разом з іншими членами родини.

Середній час оплати вечері у 2024 (червоний кружечок) та у 2019 (блакитний кружечок)

Наталія Лечманова, головний економіст у Європі Інституту економіки Mastercard, розповіла Euronews про фактори, що визначають цю тенденцію:

Одна з причин полягає в тому, що ми працюємо гнучкіше, тому у нас більше контролю над своїм розкладом, і ми можемо вирішувати, коли хочемо піти поїсти.

 

Друга причина полягає в тому, що споживачі стали більше піклуватися про здоров’я. Вони віддають перевагу сну, лягають спати раніше та сплять довше, – пояснила вона.

Коронавірус вплинув не лише на звички у сфері харчування.

Дослідження також вказує на зміну моделей покупок продуктів харчування: тепер споживачі схильні робити покупки на початку тижня у традиційно спокійніші дні, такі як понеділок та вівторок, а не під час звичайного ажіотажу у вихідні, який спостерігався до пандемії.

Ми спостерігаємо значні зміни у поведінці покупців, – каже Наталія Лечманова.

 

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.