Нд. Жов 6th, 2024

Хоча останнього, можливо, й пронесе

“А, якщо знайду?”: таких блакитних очей у Сирського ви, напевно, ще не бачили (колаж «Forbes Україна»)

В Офісі президента незадоволені роботою очільника ГУР Кирила Буданова, міністра оборони Рустема Умєрова та головкома Олександра Сирського. Чи готові на Банковій до кардинальних кадрових змін?

Так починається стаття в «Forbes Україна», яка знову піднімає тему можливих відставок в оборонному відомстві:

З кінця вересня в секторі безпеки та оборони мало не щотижня відбуваються ротації. У другій половині вересня міністр оборони Рустем Умєров звільнив двох заступників очільника ГУР Кирила Буданова.

 

А через два тижні, 1 жовтня, відправив у відставку трьох власних замів і держсекретаря МО Людмилу Дараган. 

 

«Усі процеси в середині мають бути чіткими та контрольованими», – пояснив тоді кадрові перестановки Умєров, але це – не допомогло.

Військовослужбовці 123 бригади на мітингу у Вознесенську Миколаївської області, 3 жовтня 2024 року. Всі вони відмовились виконувати бойову задачу та самовільно залишили військову частину на Донбасі

Ми втратили Вугледар, при чому, за свідченнями багатьох: відступ не було організовано належним чином, і багато наших поранених потрапили в полон, бо їх просто залишили.

Так само як зброю і БК

Місяць тому низка експертів відкрито звинуватила міністра оборони Умєрова в тому, що він розвів у своєму відомстві хаос.

 

Їх публікація на «Українській правді» так і називалася «Міністерство хаосу Умєрова».

Пізніше, ще під час перебування Зеленського в США, раптом піднялася тема можливої відставки Буданова.

Тема ця поступово зійшла з радарів і вже здавалося, що керівника ГУР «пронесло», як тут вийшло розслідування Михайла Ткача про зловживання в державній компанії «Спецекспорт», контроль над якої з початку війни перебрало на себе саме ГУР.

 Можливо саме це розслідування стало останньою краплею, але тепер уже «Forbes Україна» піднімає на щит тему відставки. При чому, не лише Буданова.

За інформацією видання, через конфлікт із Володимиром Зеленським Буданова може замінити голова Служби зовнішньої розвідки Олег Іващенко.

Повідомляється, що звільнення Сирського розглядали ще влітку, але через операції ЗСУ в Курській області рішення відклали.

Міністр оборони Рустем Умєров також може втратити свою посаду через проблеми з організацією закупівель.

Його можливим наступником називають першого заступника Івана Гаврилюка, зазначає «Forbes Україна».



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.