Сб. Сер 24th, 2024

Примусові заходи починаються із 17 липня: адресне вручення повісток, штрафи і примусова доставка в ТЦК

Вимога оновити дані потрібна, щоб влада розуміла, який мобілізаційний резерв у країни. Далі військовозобов’язаних змусять проходити військово-лікарську комісію (ВЛК) для визначення ступеня придатності до служби.

Питання черговості призову в армію насамперед залежить від наявності військово-облікової спеціальності кожного призовника, заявляє член комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності, народний депутат Максим Бужанський.

ЗСУ визначать самі, хто їм потрібен. Якщо людина оновила дані, її не повинні затримувати. Їй можуть виписати повістку для виклику в ТЦК, але тягнути її насильно ніхто не має права, — підкреслює він у спілкуванні з Фокусом.

Водночас зарано говорити про направлення в піхотні війська і в гарячі точки призовників без військової спеціальності. Залежно від потреб ЗСУ людей відправлятимуть у штаби, у війська спецпризначення або зв’язку, а також навчатимуть управління дронами.

Про перспективи опинитися на фронті поки що рано міркувати.

 

Упевнений, що ті, хто не оновив дані, зіштовхнуться з непереборними складнощами в цивільній життєдіяльності та у відносинах із державою: оформленням документів, відкриттям рахунків, керуванням автомобілями та інше, — пояснює Бужанський.

Колега нардепа по комітету Олександр Бакумов наголошує: оновлення даних не впливає на черговість набору в армію. Мобілізація триває згідно з пред’явленими вимогами кожної військової частини.

Якщо вийде так, що до 17 липня велика кількість військовозобов’язаних не встигнуть оновити дані, парламент може розглянути деякі ініціативи. Політик підкреслює несправедливість такого підходу до громадян, які вже оновили дані.

А чи коректно взагалі говорити зараз, що до 7 мільйонів не встигнуть оновитися?

 

Потрібно дивитися на кількість тих, хто оновився до 17 липня, звірити її з єдиним державним демографічним реєстром і тоді розраховувати.

 

Якщо ми побачимо, що не зареєструвалася вельми суттєва цифра і тенденція оновлення позитивна, можу припустити, що Рада розгляне [заходи].

 

На сьогодні таке питання не стоїть, треба бачити результат виконання наявних норм закону про мобілізацію, — розповідає політик.



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.