Сб. Лип 27th, 2024

Це сталося тисячі років тому

Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Науковці стверджують, що поширення сучасного одомашненого коня відбулося значно швидше, ніж собак та іншої худоби. В це важко повірити, але сучасний одомашнений кінь набув швидкого поширення 4 200 років тому. Однак, за залишками зубів, археологи знайшли свідчення того, що люди споживали кінське молоко ще 5 500 років тому.

Еволюційний біолог з Іспанської національної дослідницької ради в Барселоні та співавтор дослідження Пабло Лібрадо розповів: 

У минулому у нас було багато різних ліній коней. Це генетичне різноманіття було очевидним у стародавніх зразках ДНК, які дослідники проаналізували з археологічних місць по всій Євразії. 

Помітні зміни генетичної інформації тварин, які спричинили появу особливого родоводу, відбулися у Понтійсько-Каспійському степу – рівнинному регіоні від сучасної північно-східної Болгарії через Україну до південної росії. Особливі коні спричинили швидку зміну інших родоводів. І вже за три століття коні на території Іспанії були схожими на своїх родичів в Україні.

Дослідники виявили, що скорочення генетичної відмінності коней, яке пов’язують із одомашненням, відбувалося значно швидше, ніж у собак, свиней, великої рогатої худоби, кіз чи овець.



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.