Пт. Чер 28th, 2024

Адвокат розповіла про деякі нюанси проходження ВЛК для людей з інвалідністю

Після того, як в Україні ухвалили закон про мобілізацію, усі чоловіки, які отримали статус інвалідності чи обмежено придатного, повинні заново пройти лікарський огляд, щоб підтвердити чи спростувати висновки. Однак порівняно з 2022 чи 2023 роком у цьому процесі з’явились певні нюанси, на які варто звернути увагу.

Детальніше про нюанси переогляду інвалідності в коментарі РБК-Україна  розповіла адвокатка Олена Воронкова.

Кого стосується норма перегляду інвалідності

Кабінет міністрів України повинен спільно з правоохоронними органами вжити заходів для перевірки обґрунтованості рішень медико-соціальних експертних комісій щодо встановлення інвалідності чоловікам віком від 25 до 50 років, яким після 24 лютого 2022 року вперше встановлено інвалідність II та III груп.

Однак ця норма не стосується тих:

  • кому інвалідність II та III груп встановлено у порядку підвищення/зменшення групи інвалідності
  • за наслідками захворювань, поранень, одержаних під час захисту Вітчизни
  • у разі відсутності кінцівки, кистей, стоп, одного з парних органів
  • за наявності онкологічного захворювання, інтелектуальних порушень, психічних розладів, церебрального паралічу або інших паралітичних синдромів
  • хто має інвалідність з дитинства
  • Умови медогляду стали суворішими

Основний нюанс – це те, що порівняно з 2022 та 2023 роками зараз значно суворіші умови проходження медогляду.

 

Уже неодноразово виявляли, що за будь-якого натяку на невідповідність діагнозу чи альтернативного трактування діагнозу особу автоматично визнають «придатною» до проходження військової служби, – пояснює Воронкова.

Вона розповіла про випадок коли діагноз, який встановили людині, повністю відповідав найменуванню, яке було зазначене в примітках до наказу Міноборони «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України» №402.

Але примітка – це не стаття, тому лікарі до уваги її не взяли, й людину з важким захворюванням визнали придатною до проходження служби, – зазначає вона.

За її словами, з виключенням поняття «обмежено придатний» з законодавства, уряд створив умови, за яких певний відсоток осіб, які наразі є непридатними до військової служби, визнають придатними.

Водночас зазначила вона, нова норма унеможливлює корупцію.т.

Ще один позитивний момент – це виключення необхідності проведення переогляду для осіб, у яких є непоправне понівечення здоров’я.



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.