Пн. Вер 16th, 2024

Довідка про придатність або не придатність до служби діє тільки один рік

Процедура проходження ВЛК з моменту оголошення воєнного стану змінилася. На сьогодні довідка про придатність до служби чи ні діє тільки один рік. І це суттєво впливає на ведення військового обліку та взаємодію між військовозобов’язаними та ТЦК і СП.

Військовозобов’язані та резервісти не зобов’язані самостійно з’являтися до ТЦК та СП для проходження ВЛК після того, як термін дії їхньої довідки закінчився. Чинне законодавство не накладає на них такого обов’язку. 

 

Відповідальність за організацію проходження ВЛК лежить на територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, які мають викликати військовозобов’язаних через повістку, – пояснює адвокат. 

Тож військовозобов’язаного не можна автоматично вважати порушником, якщо така особа не з’явилася для проходження ВЛК самостійно. Виклик людини для проходження ВЛК має забезпечити ТЦК та СП. 

Таким чином, порядок проходження ВЛК в умовах воєнного стану передбачає, що ініціатива має виходити від ТЦК та СП, а не від самого військовозобов’язаного. Це забезпечує більш організований підхід до ведення військового обліку та враховує специфічні умови воєнного часу.



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.