Ср. Вер 18th, 2024

Тим паче – в умовах Миру

Війна чи мир, але Україні необхідно піднімати економіку.  Сьогодні маємо: мільйони біженців, сотні тисяч переселенців і падіння в переважній більшості галузей, але…

Дещо стає очевидним:

  • Ворог не б’є по містах-супутниках АЕС: ні ракетами, ні «Шахедами»
  • В цих містах – немає відключень електроенергії
  • В цих містах, які будувалися з розумом та розрахунком, є великий потенціал для розвитку
  • Тут можна збудувати чимало житла для прийому біженців: для цього є достатньо велика кількість будівельних підприємств при кожній з АЕС
  • Тут є можливість забезпечити всіх бажаючих не лише роботою, але й всім необхідним для повноцінного життя та виховання дітей
  • Створення нових потужних виробництв у таких містах можливе й за рахунок постійно наявної тут – недорогої електроенергії від АЕС
  • Фактично йдеться про створення на базі міст-супутників АЕС своєрідних вільних економічних зон та індустріальних парків, які могли б стати справжніми мультиплікаторами економічного зростання для України.

Ілюстрація до статті про проект “Фенікс” у виданні “Дзеркало тижня”

Фактично, проект «Фенікс» є, в основі свої, дуже елегантним рішенням як мінімум трьох із переліку найбільш актуальних проблем України.

Запропонував його відомий український економіст та фінансовий аналітик Олексій Кущ

Із публікації про проект “Фенікс” на сайті ДС (dsnews.ua)

От як подає слова автора проекту «Дзеркало тижня»:

– Україні сьогодні необхідно заново зібрати працюючу модель економіки та розміщення продуктивних сил.

 

При цьому, важливо звернути увагу на джерела енергії: наявність доступу до необхідних за обсягом і ціною енергетичних ресурсів є зараз ключовим фактором глобальної конкурентоспроможності.

 

Точками підключення до джерел енергії в Україні можуть стати саме – промислові платформи поблизу трьох атомних електростанцій, які перебувають під нашим контролем.

Мова про Хмельницьку, Рівненську та Південноукраїнську АЕС.

 

Сюди треба почати зараз системно переселяти внутрішньо-переміщених осіб, забезпечуючи їх тут: повноцінним житлом, можливостями для освіти, медичного обслуговування та культурних послуг.

 

Паралельно має запрацювати комплекс заходів на запуск у цих містах різноманітних виробництв – на вигідних для інвесторів умовах.

Олексій Кущ — автор та ідеолог проекту “Фенікс”

Таким чином міста-супутники АЕС можуть стати зонами прогресивного зростання для всієї економіки України.

  1. Промисловий майданчик Хмельницької АЕС розташований на півночі Хмельницької області (140 км від Хмельницького), центр потенційної промислово-енергетичної платформи — місто Нетішин.
  2. Рівненська АЕС із центром промислово-енергетичного кластеру у місті Вараш із населенням 42 тисячі осіб. Потужність — 2800 МВт.
    Електростанція під’єднана до електромережі з допомогою ЛЕП 2×750кВ, ЛЕП 4×330кВ та ЛЕП 5х110кВ.
  3. Південноукраїнська АЕС, яка розташована в Миколаївській області з центром промислово-енергетичної платформи у місті Южноукраїнськ із населенням більш як 40 тисяч осіб. Потужність — 3000 МВт. Біля Южноукраїнська проходить Одеська залізниця. Платформа має розвинену мережу автомобільних шляхів.

Міста “атомників” вирізняє відкрите планування, з чітко продуманими мережами, кварталами, лікарнями, школами, магазинами та дитячими садками. На фото Нетішин

МУЛЬТИПЛІКАТОР РОЗВИТКУ

Як стверджує Олексій Кущ,

Урбаністичними центрами для розміщення нових працівників таких промислово-енергетичних платформ мають стати міста-супутники АЕС (Вараш, Нетішин, Южноукраїнськ), які вже мають стартову соціальну і транспортну інфраструктуру.

КЛЮЧОВЕ:

  • Принцип розвитку промислово-енергетичних платформ – гарантія інвесторам постачання необхідного обсягу електричної енергії за пільговим нічним тарифом за умови розміщення на території платформ енергоємних виробництв із високим рівнем доданої вартості та створення значної кількості робочих місць.
  • Це передбачає розміщення виробництв, які могли б працювати в тому числі в нічну зміну, коли споживання енергії в системі падає, а базова атомна генерація залишається стабільно високою.
  • В цьому контексті на трьох промислово-енергетичних платформах можна розмістити промислові виробництва із сукупним енергоспоживанням на рівні приблизно 20% генерації електроенергії на АЕС.

ТАКИМ ЧИНОМ

Атомні станції та міста-супутники українських АЕС можуть стати «поворотними точками» запуску нової прогресивної економіки України та нових агломерацій, які дозволять нам не лише вирватися вперед, але й бути готовими приймати продуктивні сили з усієї Європи.

Як мінімум, бути готовими – приймати та забезпечувати роботою всіх, хто захоче повернутися до України.



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.