Ср. Жов 2nd, 2024

Якщо часник правильно удобрити й вчасно посадити, він порадує великим врожаєм

Досвідчені городники знають, що початок осені не знаменує закінчення клопоту з урожаєм. Це ідеальний час для посадки озимих культур. Розглянемо, як і коли садити часник на зиму, чим його удобрювати.

Чим удобрити часник і навіщо це робити

Досвідчені городники вважають, що після літа ґрунт виснажений, тому нездатний віддати велику кількість необхідних корисних речовин. Для цього важливо удобрювати ґрунт як садити часник на зиму – робити це потрібно за 2-3 тижні до висадки культури.

Найкращий варіант, на думку багатьох садівників – деревна зола. Калій і фосфор у його складі запускають процес регенерації ґрунту, завдяки чому він буде віддавати свої корисні властивості часнику. Для того, щоб використовувати цей метод, можна розбавити деревну золу у воді й полити цим складом грядки. На 1 квадратний метр вистачить 3 склянки добрива. Починати висаджувати часник можна через 2-3 тижні.

Як садити часник на зиму – загальні правила

Для початку розберемося, що з себе представляє правильний процес посадки часнику. Інструкції прості:

  • підготуйте ґрунт, вирівнявши його і домішавши органічне добриво;
  • розділіть часник на зубчики;
  • саджайте на глибину близько 5-7 см, з інтервалом приблизно 10-15 см між ними;
  • переконайтеся, що земля добре зволожена;
  • посипте ділянку саджанців мульчею, щоб зберегти вологу і зменшити ріст бур’янів.

Щоб визначити ідеальний час, коли садити часник на зиму, варто стежити за температурою. Коли ґрунт уже охолов до +10 градусів Цельсія, значить настав час переходити до справи. У наших погодних і кліматичних умовах оптимальним є період, який припадає на кінець вересня – початок жовтня. Це забезпечить рослинам достатньо часу для росту коренів до настання зими.

Землю навколо посаджених зубків можна вкрити мульчею для захисту від заморозків. Крім цього, слід переконатися, що ґрунт добре дренований і не застоюється водою, щоб уникнути гниття коренів. У підсумку, навесні ви зможете насолодитися свіжим урожаєм соковитого й ароматного часнику, вирощеного вами самостійно на зиму.

Коли садити часник на зиму – що говорить місячний календар

Важливо пам’ятати, що місячний календар є частиною фольклору і не має наукового обґрунтування. Однак, багато садівників дотримуються його під час посадки рослин.

Найкращий час для посадки часнику на зиму припадає на фазу спадного Місяця, коли Місяць перебуває у знаках Скорпіона, Рака, Риб і Козерога. У ці дні сік рослин йде в корені, що сприяє гарному укоріненню і приживлюваності рослин. Таким чином, рекомендується садити часник на зиму відповідно до місячного календаря в зазначені періоди для досягнення найкращих результатів.



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.