Вт. Вер 24th, 2024

Цей овоч подобається напевно усім 

Центр контролю та профілактики захворювань  Департаменту охорони здоров’я та соціального забезпечення США визначив найкорисніший овоч у світі. І це – помідор. 

Сирий помідор містить:

  •  17 грамів вітаміну С, що становить 19% добової норми, рекомендованої для дорослих;
  • 10 мікрограмів вітаміну K — це 8% добової норми;
  • 296 міліграмів калію — 6% добової норми;
  • 19 мікрограмів фолієвої кислоти — 5% добової норми.

А ще – помідори постачальники потужних амінокислот до нашого організму – лікопен і бета-каротин, які борються з вільними радикалами, що пошкоджують ДНК.

Помідори працюють над профілактикою онкохвороб 

Завдяки вмісту сильних антиоксидантів помідори нівелюють ризик утворення ракових клітин в організмі. Вживання помідорів запобігає захворюванню на рак серця, простати та кишківника. Антиоксидант лікопен найкраще засвоюється з термічно оброблених овочів – соку, томатної пасти, супу та кетчупу.

Помідори стимулюють роботу мозку

Томатний сік за вмістом корисних речовин перевищує навіть цитрусові соки. Лікарі рекомендують пити його усім, хто хоче підвищити активність мозку та зміцнити свій імунітет.

Помідори корисні для схуднення

Через вміст клітковини овочі добре насичують, тому після вживання томатного супу чи легкого салату з помідорами довго не хотітиметься їсти. Таке харчування зовсім не шкодитиме фігурі, адже на 100 грамів продукту припадає лише 24 ккал.

Помідори працюють для покращення метаболізму та роботи щитоподібної залози

Через вміст йоду овочі налагоджують правильне функціонування цих систем організму, запобігаючи ожирінню печінки.

Помідори підтримують здоров’я шкіри

Через вміст вітаміну С помідори сприяють виробленню колагену. Ця білкова сполука відповідає за молодість та пружність шкіри, еластичність зв’язок та хрящової тканини.  

Повідомлення про здоров’я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.