Сб. Лип 27th, 2024

Рівненський дитячий травматолог Олег Ільницький разом з колегами-добровольцями врятував киян від хімічного вибуху.

 Історію про лікаря опублікували на сторінці Рівненської обласної дитячої лікарні у Фейсбук.

«Пекельно-страшного березня над столицею постійно свистіли ворожі ракети, 5 з них потрапили на промислове підприємство поблизу центра. Тоді й виявили небезпечну знахідку – за 60 м від влучання знаходилось 8 діжок з отруйною хімічною речовиною – концентрованим розчином ціаніду натрію», – розповідає Олег Ільницький.

Чоловік опинився в числі добровольців для вивезення хімікатів за межі міста.

«Евакуація була лише першим етапом операції. Везли сільськими дорогами, оминаючи населені пункти та ризикуючи щохвилини потрапити під артобстріл. Від киян небезпеку вдалося відвернути та найскладніше було попереду».

Залучивши науковця-хіміка та знайшовши реагенти для знешкодження, команда добровольців взялася за найнебезпечніше: протягом тижня за світлого часу доби в противогазах хлопці переливали та утилізовували 400 л небезпечної речовини. Всі процеси відбувалися за координації керівництва сил тероборони та Київської ОВА.

Олег Ільницький відповідав за меддопомогу у разі нещасного випадку.

«Навіть під обстрілом в гарячих точках не було так небезпечно та страшно, як у цеху поряд з діжками. На щастя, моя меддопомога тоді не знадобилася» – розповідає медик.

Після вивезення хімікатів знову були прильоти, та ворог не знав, що їх вже там нема.

Сьогодні свою місію порятунку людей Олег Ільницький продовжує у своєму рідному закладі — у Рівненській обласній дитячій лікарні.

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.