Сб. Лип 27th, 2024

15.11.23

Владислав Стецюк, Володимир Захаров

Поширив дезінформацію чим зіграв на руку окупантам. Житель Костопільщини відзняв на телефон клаптик асфальту у селі, мовляв, ось так роблять в громаді дороги за кошти платників податків. Однак місцева влада заперечує звинувачення. Кажуть, на це фінансування не виділяла і жодних робіт у селі не проводила. Більше про це дізнавався Владислав Стецюк.

Поширив неправдиву інформацію та дав привід росіянам поглузувати з українських доріг. Житель Костопільщини опублікував відео, яке згодом розлетілося в соцмережах, зокрема й на аудиторію окупантів.

Чоловік зафільмував клаптик асфальту та іронічно подякував за це місцевій владі. Останні, кажуть, що не мають жодного відношення до цієї ситуації.

Водночас місцеві жителі називають автора відео псевдоактивістом, бо той вже не вперше записує подібні звернення. Аби дізнатися подробиці ми зателефонували пану Олександру – автору скандального відео, аби домовитись про коментар та отримали таку реакцію.

Ми з’ясували, що відео зняте у селі Велика Любаша, у якому справді ремонтували дорогу. Щоправда, зовсім не вулицю Лісову, а центральну – вулицю Шевченка. Ця дорога перебуває на балансі Служби відновлення і розвитку інфраструктури у Рівненській області, яка і є замовником робіт. Дорога Т-18-27 була настільки непроїзною, що міська рада виділила 1 мільйон співфінансування, аби розпочати роботи.

Цей автошлях сполучає майже 30 сіл із центром громади, тому його ремонт був нагальним. А ось про вулицю Лісову і мови не було.

Однак хорошою справою місцевий житель Олександр назвати це не може. Вочевидь тому, вирішив записати те відео.

А дезінформація в тому, що ніхто зі згаданих на відео осіб точно не вкладав сюди асфальту. Навіть більше, ремонтували не цю вулицю і зовсім не місцева влада. У Службі відновлення і розвитку інфраструктури у Рівненській області кажуть, що теж не мають жодного відношення до робіт на вулиці Лісова.

З’ясувати, хто ж причетний до цих робіт ми вирішили у підрядника, який і ремонтував сусідню вулицю. Відомо, що це ТОВ “Будівельна компанія “Будальянс груп”. Декілька днів усі контакти підрядної організації поза мережею. Тому, хто ж вклав асфальт на вулиці Лісовій з’ясувати не вдалося.

Злочин це чи, як каже Олександр “відео для жителів громади” вирішувати лише уповноваженим органам. Та подібний контент дає росіянам можливість поширювати ще більше фейків про нашу державу.

Читайте також: Рівненські майстрині відправили чудову ляльку-хіврика Головнокомандувачу ЗСУ

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.