Сб. Вер 21st, 2024

Важливо, не тільки типові для клієнта операції, але й місце його роботи

Під час здійснення переказів з картки на картку, банки перевіряють своїх клієнтів. Йдеться не тільки про те, чи типова це для клієнта операція, але й навіть його місце роботи та інша інформація. 

Передусім банки звертають увагу на нетипову активність – якщо раптом різко зросла кількість операцій, чи сума переказів, які не підтверджуються ніякими офіційними паперами. Наприклад розрахунок у магазині – це звичайна операція, а переказ великої суми незнайомому контрагенту – це не типова.   . 

Також банки здійснюють аналіз відповідності операцій з наявними даними про клієнта (його місце роботи, джерело доходів тощо) і вивчають інтернет-ресурси, на яких клієнт купує товари, оплачує послуги або ж з яких він отримує кошти.

Більшість клієнтів, що користуються банківською послугою з p2p-переказів, зазвичай здійснюють невелику кількість операцій на незначні суми. Тому надмірна / підвищена активність з їхнього боку завжди ретельно аналізується. Так банк зокрема прагне захистити і свою репутацію. 

Клієнт має реагувати, якщо банк надсилає запити, наприклад на актуалізацію інформації про себе. Це важливий момент нормальної комунікації з фінансово установою. Запит на додаткові документи може бути необхідним для здійснення операцій з коштами. 

Клієнтам слід дотримуватися певної гігієни. Шахраї з метою наживи, можуть пропонувати людям швидкий заробіток – як то відкрити на себе рахунок, випустити картку й передати це шахраям. Такими діями можна назавжди зруйнувати свою клієнтську репутацію, у коли виникне реальна необхідність отримання банківських послуг – і їх надані можуть відмовити.  



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.