Пт. Вер 20th, 2024

«Зазвичай так просто вони не нападають» (с)

В Україні триває сезон міграції кажанів, які в пошуках місць для зимівлі часом потрапляють у людські домівки. На Сумщині внаслідок зіткнення з дикими тваринами постраждали двоє людей – у них виявили укуси рукокрилих.

Один постраждалий натрапив на кажана, коли той заліз у взуття, яке сушилося на балконі, розповіли в Міністерстві охорони здоров’я.

До іншого чоловіка ціла зграя рукокрилих також залетіла на балкон.

«Хлопець намагався їх відігнати, але один кажан його укусив за руку», – розповіли у МОЗ.

У міністерстві зауважують, що обидва постраждалі вчасно звернулися по медичну допомогу і отримали курс лікування і щеплень проти сказу.

«Зазвичай на людей ці тварини не нападають, якщо їх не лякати чи провокувати, — укус є реакцією самозахисту від небезпеки», – пояснили у МОЗ.

Як поводитися, якщо кажан залетів у будинок?

У відомстві наголошують, що при виявленні диких тварин у помешканні важливо поводитися спокійно, щоб не спровокувати агресивну поведінку.

Там рекомендують перейти в інше приміщення та зателефонувати за номером 112 або звернутися за допомогою до служби порятунку тварин.

Кажани, які проживають на території України, занесені до Червоної книги.

 

В період осінньої міграції – від кінця серпня і до жовтня – тварини повертаються з лісів до міст і часом потрапляють в небезпечні для життя пастки поблизу людських домівок.

 

Тому не варто намагатися завдати шкоди наляканій тварині, яка випадково залетіла у приміщення.

Джерело



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.