Вт. Жов 15th, 2024

Тут й досі популярні аттари, які не містять спирту 

Ключова відмінність східної парфумерії від європейської полягає в тому, що в ній не використовується спирт. Це має релігійний підтекст — спирт на Сході ні в якому вигляді не повинен торкатися тіла людини. Можливо, у XXI столітті це табу дещо послабило силу з огляду на поширення сучасної побутової хімії. Проте справжні східні парфуми – це аттари.

Аттар – настій ароматичних речовин у гарячій олії. Дорогі ультрастійкі аттари готують на сандаловому, що дешевші — на нейтральних рослинних оліях. У них може використовуватися найрізноманітніша сировина і суміші запашних речовин. 

Такі олійні парфуми зовсім інакше поводяться у спекотному кліматі, ніж туалетна та парфумована вода. Вони буквально «зростаються» зі шкірою. На волосся аттар наносити не можна (вважається, що це може викликати передчасну сивину), хоча східні чоловіки наносять аромат на бороду. 

Парфумерні секрети східних жінок 

Вони можуть використовувати фарбуючі шкіру ароматичні речовини в аттарі – наприклад, шафран або листя хни. Додаючи їх у доглядову косметику для тіла, вони не лише оточують своїм фірмовим ароматом тіло, а й тонують шкіру. 

Східні жінки мають особливу точку на тілі, яку ми, переважно, ігноруємо. Арабські та індійські жінки змащують аттаром верхівки вух. Ми наносимо парфуми на точки пульсації, у тому числі за вухами, а мешканки Сходу впевнені, що найкраще приємний запах без спотворень зберігається на тонкій прохолодній шкірі верхньої внутрішньої частини вушної раковини.

І третій, напевно найекзотичніший секрет. Східні жінки носять сережки зі схованками — всередину прикраси ховаються шматочок бавовняної тканини, просоченої аттаром. Це забезпечує той самий унікальний «парфумерний слід», про який багато хто мріє.



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.