Чт. Жов 10th, 2024

Що змінилося після блокування піратських ресурсів

Півтора десятка піратських онлайн-кінотеатрів уже близько року заборонені в Україні на підставі рішення медіарегулятора. Під блокування потрапили HDRezka, Filmix, Kinokrad та інші сайти. Причиною заборони стало розповсюдження піратського контенту. Легальні стрімінгові сервіси отримали хорошу можливість збільшити свою глядацьку аудиторію, залучивши нових підписників. Чи справдилися ці очікування? Якими платформами тепер користуються любителі безплатного контенту? Чи вдалося очистити український онлайн-простір від присутності кінопіратів? На ці та інші питання шукали відповіді аналітики ресурсу Deshevshe.

Для з’ясування стану речей на стрімінговому ринку було використано статистику різних аналітичних компаній, зокрема, Similarweb та Ahrefs. Про результати читайте нижче.

Що змінилося після блокування піратських ресурсів

Насамперед зазначимо, що в порівнянні з 2023 роком зросла популярність легальних стрімінгових платформ, які надають послуги українцям. Так, кількість відвідувань ресурсу «Мегого» упродовж місяця, згідно з даними Similarweb, становить 7 млн. Контент на «Світ ТВ» щомісяця переглядає понад 6 млн користувачів. Частка українців серед них становить 85,5% та 34% відповідно. Кількість завантажень офіційних застосунків «Мегого» і «Світ ТВ» з Google Play й App Store перевищила 10 млн.

Зросла й кількість підписників цих двох сервісів. На кінець серпня нинішнього року, за інформацією Нацради з питань телебачення та радіомовлення, кількість абонентів Megogo перевищила 703 тис. (у січні їх було 637,9 тис.). Sweet TV станом на серпень мав 300 тис. підписників, що на 110 тис. більше, ніж на початку року. 

Як свідчать дані Similarweb, найчастіше ресурсами користуються глядачі у віці 25-34 роки: 30,21 % — у «Мегого» та 28,29% — у «Світ ТВ». Активно відвідують онлайн-кінотеатри також люди вікової категорії 35-44 роки (22,11% та 20,98% відповідно). А от ті, кому 65+, досить рідко заходять на стрімінгові платформи. Їхня частка становить менше ніж 7%. 

Нові глядачі прийшли також на платформи Київстар ТБ та Volia TV. У серпні вони мали 350 тис. абонентів та 292 тис. відповідно. Takflix постійно дивляться більш ніж 50 тис. українців. А от серед 278 млн підписників Netflix українців усього 200 тис. 

Яка ситуація на нелегальному ринку

Попри блокування піратські ресурси не втратили популярності.Так, через дзеркало rezka-ua.tv кожного місяця здійснюється приблизно 42 млн відвідувань. Понад 90% відвідувачів — українці. З майже 83 млн глядачів, які для входу в кінотеатр Filmix використовують дзеркало filmix.fm, 52,18% є українцями (44,78 млн). Дзеркало kinokrad.ac для відвідування онлайн-кінотеатру застосовують 43,27 млн користувачів. Понад 50% відвідувань здійснюють українці. 

Найчисленнішою аудиторією піратських сайтів, як показали дані Similarweb, є люди від 25 до 34 років (35%). 

Замість висновків

Загалом блокування позитивно вплинуло на легальний ринок: частка абонентів українських міжнародних ресурсів на кінець серпня досягла майже 2 млн осіб. Найбільш активно на платний перегляд переходять люди віком 18-44 роки. Популярності офіційних ресурсів сприяє наявність українського дубляжу й субтитрів, а також лояльні тарифи й знижки на підписку. Так, у середньому за місяць користувачі сервісу Deshevshe активують щонайменше 2 тис. промокодів на знижку в Megogo та 1,4 тис. для Sweet TV. Зростання, у порівнянні з роком, що минув, становить 28% та 34% відповідно.  

Попри позитивну динаміку масового переходу на платні сервіси поки що не сталося. Значна частина глядачів вважає, що за перегляд розважального контенту платити не потрібно, юридична відповідальність за такі дії не передбачена, а просвітницька робота є недостатньою. Сподіваємося, що з часом кількість свідомих глядачів зросте, адже це корисно в першу чергу їм самим, а відтак і вітчизняному бізнесу.

*



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.